DZS: U siječnju prikupljeno više mlijeka

57

mlijecni-proizvodi-midiU Hrvatskoj je u siječnju prikupljeno 55.517 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na siječanj 2011. povećanje za 9,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana i proizvodnja vrhnja, maslaca i kravljeg sira, dok je smanjena proizvodnja mlijeka za piće i fermentiranih proizvoda.

Mlijeka za piće proizvedeno je 4,5 posto manje nego u siječnju lani, odnosno 28.086 tona, a smanjena je i proizvodnja fermentiranih proizvoda, za 1,3 posto, na 5.589 tona.

Vrhnja je proizvedeno 2,8 posto više nego u siječnju lani, odnosno 1.920 tona, a proizvodnja kravljeg sira povećana je za 6,5 posto, na 2.154 tone.

Maslaca je u siječnju ove godine proizvedeno 559 tona, što je u odnosu na lanjski siječanj porast za 29,4 posto.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u odnosu na prosjek u 2011. godini, u siječnju ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 6,3 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 5,4 posto više.

U siječnju ove godine je u odnosu na prosjek 2011. godine povećana proizvodnja maslaca u postotku povećana za 43,7 posto.

Proizvodnja pak kravljeg sira u odnosu na prošlogodišnji prosjek u siječnju ove godine bila je manja za 13,3 posto, fermentiranih proizvoda za 16,2 posto, a vrhnja za 9,4 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije – Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here