Henkel u 2011. ostvario rekordnu prodaju i zaradu

30

henkel-logo-ploca-midiProdaja je povećana za 3,4 posto na 15,6 milijardi eura, dok je prilagođena operativna dobit porasla za 9 posto na nešto više od 2 milijarde eura

Poslujući u promjenjivim tržišnim uvjetima, Henkel je povećao prodaju u fiskalnoj 2011. godini na 15,6 milijardi eura, što je povećanje od 3,4 posto u usporedbi s godinom prije. Organska prodaja, koja isključuje prilagodbe tečaju i utjecaj akvizicija/dezinvestiranja, istodobno je uvećana za 5,9 posto.

Svi Poslovni sektori tvrtke doprinijeli su ovom pozitivnom ostvarenju, dodatno proširujući svoj tržišni udio na ključnim tržištima. Poslovni sektor ljepila i tehnologije povećao je organsku prodaju za 8,3 posto na novu razinu od 7,75 milijardi eura.

Poslovni sektor kozmetike i proizvoda za osobnu njegu nastavio je svoj snažan rast iz proteklih godina i s povećanjem organske prodaje od 5,4 posto, značajno je nadmašio tržište koje je u značajnom padu.

Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvario je solidno poboljšanje organske prodaje od 2,9 posto na tržištu koje je relativno smanjeno, navode iz Henkela.

Nakon izuzimanja jednokratnih troškova, jednokratnih dobitaka i troškova restrukturiranja, prilagođena operativna dobit povećana je za 9,0 posto, s 1,86 milijardi eura na 2,03 milijarde eura, čemu su doprinijela sva tri poslovna sektora. Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) iznosio je 1,86 milijardi eura i bio je veći za 7,8 posto na razini godine.

Prilagođena operativna dobit nakon odbijanja manjinskih udjela lani je povećana za 11,4 posto u odnosu na 2010., s 1,22 milijarde eura na 1,36 milijardi eura.

Operativna dobit za 2011. godinu iznosi 1,28 milijardi eura usporedno s 1,14 milijardi eura u 2010. godini. Nakon odbijanja manjinskih udjela u iznosu od 30 milijuna eura, operativna dobit cijele godine iznosila je 1,25 milijardi eura (u prethodnoj godini: 1,19 milijardi).

Prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici (EPS) povećana je za 11,3 posto i iznosi 3,14 eura usporedno s 2,82 eura u prethodnoj godini. Nominalna vrijednost je 2,90 eura, usporedno s 2,59 eura u 2010. godini.

“Godina 2011. bila je još jedna uspješna godina za Henkel. Usprkos značajnim izazovima u promjenjivim tržišnim uvjetima, u potpunosti smo ostvarili naše ambiciozne ciljeve, a neke smo čak i premašili. Prodaja i dobit su veći nego ikad prije”, izjavio je Kasper Rorsted, predsjednik Uprave Henkela.

“Značajan faktor koji je omogućio Henkelove snažne performanse bilo je daljnje širenje naše pozicije u regijama u razvoju gdje smo još jednom ostvarili dvoznamenkasti rast. U 2011. godini smo značajno napredovali i uspostavili snažnu platformu za budućnost Henkela. Stoga smo sigurni u ostvarivanje ciljeva za fiskalnu 2012. godinu koje smo postavili 2008. godine”.

U 2011. godini Henkel CEE je također ostvario dobre prodajne rezultate. Zahvaljujući snažnim robnim markama i inovativnim proizvodnim konceptima u poslovanju robe široke potrošnje, kao i uzletu građevinskih aktivnosti, od kojih je najviše koristi imao Poslovni sektor ljepila i tehnologije, prodaja u regiji povećala se za 7,2 posto u domaćoj valuti (4,4 posto na osnovi eura) na 2,81 milijardi eura.

“Poslovno okruženje i dalje je izazovno. Danas je još izazovnije nego prije. Kao posljedica toga, trebamo se neprestano prilagođavati kako bismo mogli brzo i fleksibilno reagirati na promjene na našim tržištima. Međutim, smatramo da je Henkel dobro pozicioniran. Očekujemo da će povećanje organske prodaje za cijelu fiskalnu godinu biti između 3 i 5 posto”, najavio je Rorsted.

Henkel CEE, koji je odgovoran za koordiniranje Henkelovih poslovnih aktivnosti u 32 zemlje srednje i istočne Europe kao i u Srednjoj Aziji – Kavkazu, uključujući i poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu u Turskoj, ukupno je zapošljavao 9000 ljudi u 2011. godini.

“Vrlo sam ponosan što smo uspjeli uspješno završiti 2011. godinu, treću godinu zaredom u kojoj smo suočeni s teškim tržišnim uvjetima, posebno u segmentu robe široke potrošnje”, izjavio je Günter Thumser, predsjednik Henkel CEE.

“Narasli smo u sva tri poslovna sektora – u Sektoru za pranje i čišćenje u domaćinstvu, Sektoru kozmetike i proizvoda za osobnu njegu i Sektoru ljepila i tehnologija – više u odnosu na našu konkurenciju. To znači da smo preuzeli vodstvo u tržišnim udjelima duž cijele regije”, kazao je Thumser.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here