Kolektivna ostavka Uprave Mercatora

50

mercator-dd-dunajska-cesta-ljubljana-ftdDo sukoba između menadžmenta i vlasnika došlo je zbog ponude Agrokora. Današnja skupština dioničara, koju su sazvali većinski vlasnici, za Upravu je znak da oni ne vjeruju ni njima ni Nadzornom odboru. Novi NO mogao bi, naime, smijeniti Upravu pa su podnijeli kolektivnu ostavku prije skupštine

Peteročlana Uprava Mercatora odstupila je u četvrtak zbog neslaganja s vlasnicima kompanije, doznaje Reuters u četvrtak kasno popodne iz samog Mercatora.

“Razlog ostavke je nedostatak povjerenja najvećih vlasnika u menadžment”, izjavila je glasnogovornica Mercatora Mojca Briščik, bez daljnjih objašnjenja.

Predsjednik Uprave Žiga Debeljak za slovensku novinsku agenciju STA izjavio je da je Uprava voljna ostati do 30. rujna, ako tako budu htjeli vlasnici.

Sukob između menadžmenta i vlasnika, među kojima su slovenske banke i investicijske kompanije, počeo je prošle godine kada je menadžment odbio dopustiti dubinski uvid (due diligence) kompanije, koji bi omogućio prodaju većinskog udjela hrvatskom rivalu Agrokoru, piše Reuters.

Ostavka je došla samo dan prije skupštine Mercatorovih dioničara, koji bi trebali predložiti nove članove Nadzornog odbora – koji bi imali pravo smijeniti članove Uprave.

Prošle godine je 12 lokalnih vjerovnika i investicijskih firmi pokušalo prodati njihovih 52,1 posto udjela u Mercatoru, ali je prodaja propala nakon što Mercator nije dozvolio due diligence najboljem ponuđaču Agrokoru.

Prema lokalnim medijima Agrokor je ponudio 221 euro po dionici, procjenjujući tako vrijednost Mercatora na 832 milijuna eura. Mercator je, međutim, u studenom prošle godine poručio da neće dozvoliti dubinsko snimanje Agrokoru jer je to njihov najveći konkurent u regiji te zbog rizika da bi prodaju zaustavili regulatori u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, gdje su prisutne obje tvrtke.

Mercator također posluje u Albaniji i Bugarskoj. U četvrtak je dionica Mercatora završila trgovinski dan na 125 eura, prije vijesti o kolektivnoj ostavci, dok je blue chip indeks Ljubljanske burze SBI potonuo 0,47 posto.

“Trenutak je preozbiljan i prezahtjevan, Uprava Mercatora želi da se Mercator razvija. Vlasnici će odsad morati preuzeti odgovornost”, izjavio je Debeljak, prenosi Radiotelevizija Slovenije.

Prema njegovim riječima, sazivanje skupštine dioničara znači da vlasnici nemaju povjerenja ni u Upravu ni u Nadzorni odbor te u takvim uvjetima ne mogu nastaviti s radom.

Uprava, koju osim Debeljaka, čine Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović,Peter Zavrl i dva pomoćnika, Aleš Resnik i Jože Sadar, može otići i prije 30. rujna, ako vlasnici to budu tražili, izjavio je Debeljak. Više informacija objavit će danas na stranicama Ljubljanske burze. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here