Laureati Decantera na Zagreb Wine Gourmet Weekendu

38

dominic-symingtonNa Zagreb Wine Gourmet Weekend dolazi Dominic Symington iz najpoznatije obitelji proizvođača porta na svijetu koja je posebno priznanje dobila u novom travanjskom broju najcjenjenijeg specijaliziranog vinskog časopisa Decanter koji je njegovog brata Paula Symingtona proglasio “čovjekom godine”

Zagreb Wine Gourmet Weekend, regionalni festival vina i hrane, koji će se održavati od 13. do 15. travnja 2012. u zagrebačkoj Gliptoteci i Centru Kaptol, ugostit će posebnog gosta, Dominica Symingtona iz najpoznatije obitelji proizvođača porta na svijetu koja je u poseban fokus zaljubljenika vina došla kada je najcjenjeniji specijalizirani vinski časopis Decanter u posljednjem travanjskom broju njegovog brata Paula Symingtona proglasio “čovjekom godine” za 2012. godinu.

Braća Dominic i Paul Symington, zajedno s još troje pripadnika šire obitelji, vode brojne obiteljske vinarije iz kojih izlaze butelje najboljeg premium porta na svijetu pod njihovim ekskluzivnim brendovima Graham’s, Warre’s, Dow’s, Cockburn’s, Quinta de Vesuvio i mnogim drugima.

Dominic Symington, u obitelji zadužen za europsko tržište, na Zagreb Wine Gourmet Weekendu održat će posebnu Masterclass radionicu na kojoj će predstaviti najbolji obiteljski porto kojeg rade pod premium brandom Graham’s.

Posjetiteljima Zagreb Wine Gourmet Weekenda Dominic Symington predstavit će ukupno devet vina, uključujući posebno vrijedna šest vintage porta čija se vrijednost na tržištu penje i do 15.000 kuna za najstarije butelje (Graham’s 1945 Porto Vintage). To će biti prva prilika da se u Hrvatskoj organizirano kušaju tako vrijedna i posebna vina.

Uz Masterclass radionicu, Dominic Symington će na Zagreb Wine Gourmet Weekendu premijerno predstaviti i dokumentarac slavnog redatelja Zeva Robinsona pod nazivom “Life in the Douro” koji govori o proizvodnji porta i vinogradarskim posjedima uzduž rijeke Douro, a jedan od protagonista je i sam Dominic Symington. Dokumentarac će u sklopu dokumentarnog programa festivala moći pogledati svi posjetitelji u kino dvoranama Centra Kaptol.

Obitelj Symington se proizvodnjom porta bavi već trinaest generacija, a članovi su ekskluzivnog društva Primum Familiae Vini koji okuplja najznačajnije obitelji svjetskog vinarstva poput Antinorija, Mouton Rotschilda, Vega Sicilie i njih još svega nekoliko.

Obitelj Symington svoje posjede ima diljem Portugala, a pritom su i najznačajniji proizvođači premium madeire vina, posebnog vina porijekla s otoka Madeira specifičnog po izlaganju vrlo visokim temperaturama u dužem vremenskom periodu što vinu daje posebne karakteristike.

I porto i madeire vina su posebna zbog dodavanja vinjaka u samo vino tokom vrenja zbog čega su to slađa i alkoholnija vina koja najbolje odgovaraju za konzumaciju prije ili nakon jela, a često su i tajni sastojak specijaliteta najboljih chefova.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here