Ljerka Puljić ponovno izabrana za predsjednicu Udruženja trgovine HGK

26

ljerka-puljic-midi1Na današnjoj plenarnoj sjednici Udruženja trgovine HGK za predsjednicu Udruženja ponovno je izabrana Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, a za zamjenika predsjednice izabran je Mijo Šimić, direktor Tekstilprometa, a izabrani su i članovi predsjedništva Udruženja, izvijestili su iz HGK.

Tom prigodom je Ljerka Puljić rekla kako je čelništvo Udruženja sustavno prenosilo interese i potrebe članica resornom ministarstvu u cilju poboljšanja poslovanja i stvaranja poticajnog poslovnog okruženja.

Ekonomska kriza se najjače odrazila na trgovinu jer su potrošači odnosno kupci odmah reagirali postavši oprezniji i cjenovno osjetljiviji prilikom kupovine. Danas kupci u puno većoj mjeri traže optimalan odnos vrijednosti i cijene. U proteklom razdoblju smo brižljivo analizirali položaj trgovine i u tim procesima surađivali smo sa znanstvenicima i znanstvenim institucijama, naglasila je Puljić dodajući kako su na temelju tih analiza predlagali konkretne mjere u sferi makroekonomske politike te iznosili metode racionalizacije troškova poslovanja.

Ona je upozorila da se trgovačka djelatnost često stigmatizira jer se neopravdano smatra da je na neki način nepoštena s obzirom na krajnje kupce, ali i proizvođače pri čemu je istina bolje reći realnost potpuno drugačija.

Tako primjerice prosječne plaće u trgovini nisu dosegnule prosjek u nekim drugim djelatnostima. Zbog toga treba pojačati napore u mijenjanju negativne percepcije prema trgovini u jednom djelu javnosti.

Podaci nepobitno pokazuju da smo se u prošlom razdoblju ponašali racionalno te smo snižavali troškove na koje smo mogli utjecati, ustvrdila je predsjednica Udruženja.

Međutim, na neke troškove ne možemo utjecati i to pojačava negativni trend koji se iskazuje kao smanjivanje stvaranja nove dodane vrijednosti što umanjuje investicijske potencijale.

Surađivali smo u izradi zakonske regulative u našoj branši poput primjerice izmjene Zakona o trgovini a posebno treba istaći izradu Vodiča dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju hranom. S održavanjem treninga fokusiranih na provedbu podzakonskih akata treba i dalje nastaviti, poručila je.

Ema Culi iz Sektora za trgovinu Ministarstva gospodarstva istaknula je kako zakonsku regulativu treba poboljšavati i nadograđivati jer je trgovina druga po snazi gospodarska djelatnost u našoj zemlji.

“U sljedećem razdoblju jedan od prioriteta bit će razvoj elektroničke trgovine, a trenutno se izrađuje i registar prodavaonica. Ubrzat će se donošenje konkretnih mjera usmjerenih na suzbijanje sive ekonomije”, istaknula je Culi.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here