Najveći rast prometa u američkoj maloprodaji u pet mjeseci

39

amerika-maloprodaja-midi2Glavni je pokretač tog skoka 1,6-postotni rast prodaje motornih vozila, koji odražava prigušenu potražnju domaćinstava i sve bolja očekivanja u vezi s gospodarstvom, s obzirom na ubrzano otvaranje novih radnih mjesta

Promet u američkoj maloprodaji zabilježio je u veljači najveći skok u pet mjeseci zahvaljujući pojačanim kupovinama motornih vozila i ostalih roba. Ukupni je promet u maloprodaji u prošlom mjesecu porastao 1,1 posto, izvijestilo je u utorak ministarstvo trgovine. U siječnju uvećan je za revidiranih 0,6 posto.

Glavni je pokretač tog skoka 1,6-postotni rast prodaje motornih vozila, koji odražava prigušenu potražnju domaćinstava i sve bolja očekivanja u vezi s gospodarstvom, s obzirom na ubrzano otvaranje novih radnih mjesta. U prošloj su godini kupovine vozila omeli poremećaji u proizvodnji automobila povezani s katastrofalnim posljedicama potresa i tsunamija u Japanu.

Ako se izuzme prodaja vozila, promet je porastao za 0,9 posto, nakon revidiranog 1,1-postotnog rasta u siječnju.

Potrošači su kupovali vozila usprkos poskupljenju benzina. Promet u maloprodaji goriva na benzinskim stanicama porastao je čak 3,3 posto, po najvišoj stopi od prošlogodišnjeg ožujka.

Ako se izuzmu automobili i gorivo, promet u maloprodaji porastao je u veljači 0,6 posto, nakon 1,0-postotnog povećanja u siječnju. Na benzin otpada čak 11,5 posto prometa u prošlom mjesecu.

Takozvani temeljni promet u maloprodaji, koji ne uključuje automobile, benzin i građevinski materijal, porastao je u veljači za 0,5 posto, nakon 1,0-postotnog rasta u prošlom mjesecu. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here