Otvorena nova tvornica jaja

74

jaja-midiInvesticija u tvornicu Lukač u Ivaničkom Graberju vrijedna je 20 milijuna kuna

Tvornicu za proizvodnju tekućih pasteriziranih jaja Lukač d.o.o., investiciju vrijednu 20 milijuna kuna, u Ivaničkom Graberju otvorio je u srijedu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Kapacitet tvornice je 2.000 tona gotovih proizvoda godišnje.

Proizvodnjom ovih proizvoda u Hrvatskoj se smanjuje potreba za uvozom te se na taj način doprinosi jačanju prehrambene industrije kao jedne od strateških djelatnosti hrvatskog gospodarstva, kazao je Jakovina.

Dodao je kako vjeruje da će u budućnosti u Hrvatskoj biti više investicija u proizvodnju hrane, odnosno proizvoda s dodanom vrijednosti, jer je to jedan od načina da hrvatska poljoprivreda i proizvodnja hrane poveća svoju konkurentnost te svoje kvalitetne proizvode ponudi tržištu Europske unije.

Farma nesilica u Ivaničkom Graberju ima kapacitet 105.000 nesilica, a na istoj se adresi nalazi i pakirni centar za jaja.

Ulaskom u proizvodnju tekućih pasteriziranih jaja farma Lukač povećava asortiman proizvoda koji su sve traženiji na tržištu te na ovaj način, osim tržišta konzumnih jaja, ozbiljno ulazi i u opskrbu prerađivačke industrije jajima za preradu.

Tekuća pasterizirana jaja koriste se u različitima granama prehrambene industrije, primjerice u pekarstvu, slastičarstvu te ugostiteljskim objektima, objasnio je direktor farme Marijan Lukač.

Peradarstvo sudjeluje s oko devet posto u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, odnosno s 18 posto u proizvodnji u stočarstvu.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede kokošja jaja sudjeluju sa 2,4 posto, a u 2011. godini proizvodnja jaja iznosila je 846 milijuna komada.

Tijekom prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 632 tona jaja u vrijednosti oko jednog milijuna dolara, napominju iz Ministarstva. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here