Pad prometa njemačke maloprodaje u veljači

75

njemacka-trgovina-midiPromet od trgovine na malo u Njemačkoj u veljači je realno smanjen za 1,1 posto na mjesečnoj razini, suprotno očekivanjima njegova rasta, pokazali su u petak preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Ti podaci prigušuju nade da će osobna potrošnja poduprijeti rast najvećeg europskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo porastao je, pak, za 1,7 posto, što se djelomično pripisuje jednom radnom danu više u ovogodišnjoj veljači, napominju u statističkom uredu.

Podaci su iznenadili ekonomiste, koji su u Reutersovoj anketi u prosjeku očekivali rast od 1,2 posto na mjesečnoj i od 0,1 posto na godišnjoj razini.

U siječnju je promet od trgovine na malo u Njemačkoj pao za 1,2 posto na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj porastao za 1,7 posto, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda.

Zasebno, španjolski statistički ured danas je izvijestio o padu prometa od trgovine na malo u toj zemlji u veljači za 6,4 posto na godišnjoj razini, nakon što je u siječnju smanjen za 5,8 posto. Promet od trgovine na malo u Španjolskoj je tako u padu već 20 mjeseci zaredom. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here