Rast cijena poljoprivrednih proizvoda

47

poljoprivredni-proizvodi-cijene-largeRasle su cijene svih proizvoda u skupinama žitarica, u većini su slučajeva povećane i cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda, a porasle su i cijene dobara utrošenih na poljoprivrednu

Cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj su u 2011. u odnosu na 2010. godinu uglavnom rasle kod većine biljnih i stočnih proizvoda, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rasle su cijene svih proizvoda u skupinama žitarica, u većini su slučajeva povećane cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda, a porasle su i cijene dobara utrošenih na poljoprivrednu, odnosno većina proizvoda u skupinama krmiva, sjemena i sadnica.

Po tim je podacima, prosječna proizvođačka cijena merkantilne pšenice lani iznosila 1.398 kunu po toni, što je porast od 21 posto u odnosu na godinu prije.

Prosječne proizvođačke cijene prikupljaju se na temelju mjesečnih istraživanja o prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda, u njih su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene su subvencije i ostali novčani poticaji.

Po podacima DZS-a, prošle je godine cijena merkantilnog kukuruza u odnosu na godinu prije porasla za 15,4 posto i prosječna mu je proizvođačka cijena u 2011. godini bila 1.202 kunu po toni.

U skupini žitarica najviše je, za čak 55,5 posto, porasla cijena ječma koja je lani iznosila prosječnih 1.491 kuna po toni, a cijena zobi porasla je za 36,7 posto, na 1.288 kuna.

Statistika pokazuje da je proizvođačka cijena suncokreta lani u odnosu na godinu ranije porasla za 2,2 posto, na 2.534 kuna po toni. Visok je rast, za 48 posto, imala uljana repica čija je prosječna cijena bila 2.920 kuna po toni.

Rasle su i cijene šećerne repe (37 posto), kasnog krumpira (14 posto) i maslinovog ulja (16,8 posto) te nekih vrsta voća, dok su svježe povrće i vino većinom zabilježili pad cijena.

Tako su primjerice proizvođačke cijene konzumne rajčice u prošloj godini bile prosječno 4,19 kuna po kilogramu, dok su 2010. bile 6,41 kunu, cijene salate prosječno je bila 4,88 kuna, dok je godinu ranije bila 5,48 kuna, itd.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda također su rasle u većini slučajeva, i to u kategorijama koje imaju važniji utjecaj u stočnoj proizvodnji, kao što su goveda, svinje s više od 50 kilograma, janjadi do dva mjeseca, jaradi, peradi.

Porasla je i prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka koja je lani iznosila 2,58 kuna po litri, što je rast za 20,5 posto u odnosu na prosječnu cijenu od 2,14 kuna u 2010. godini.

Rast cijena u poljoprivredi pokazuje i statistika DZS-a o indeksu cijena tih cijena u prošloj godini. Po tim su podacima cijene poljoprivrednih proizvoda lani u odnosu na 2010. porasle za 7,3 posto.

Statistika indeksa cijena u poljoprivredi pokazuje rast cijena biljnih proizvoda za 5,9 posto u odnosu na 2010., stoke i stočnih proizvoda za 6 posto, mlijeka za 19,6 posto, jaja za 5,3 posto.

Ta statistika pokazuje i rast cijene dobra i usluge za tekuću uporabu (inputi) u poljoprivredi i to za 14,1 posto. Pritom iznad prosječan rast bilježe cijene stočne hrane (za 24 posto), sjemena i sadnog materijala (20,9 posto), energije i maziva (20,7 posto) te gnojiva (19,2 posto). (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here