Revidirana neto dobit Grupe Podravka 69,3 milijuna kuna

35

podravka-zgrada-koprivnica-ftdUkupna prodaja Grupe Podravka lani je iznosila 3,625 milijardi kuna što je rast od 3% u odnosu na 2010. godinu

Prema revidiranim rezultatima poslovanja, ostvarena neto dobit Grupe Podravka u 2011. godini iznosila je 69,3 milijuna kuna, dok je neto marža iznosila 1,9%.

U odnosu na objavljene nerevidirane izvještaje došlo je do razlika u razinama EBITDA, EBIT i neto dobiti zbog dodatnog umanjenja vrijednosti imovine stečene kroz akvizicije u ranijim godinama. Ostvarena EBITDA iznosi 415,5 milijuna kuna, što je rast od 15%, dok je EBITDA korigirana za izvanredne stavke manja za 11%. Operativna dobit je na razini nerevidiranih rezultata, priopćeno je iz koprivničke kompanije.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP-a) Prehrane i pića lani je iznosila 2,829 milijardi kuna, odnosno raste 2%, dok je prodaja SPP-a Farmaceutike iznosila 796,3 milijuna kuna, što je porast od 7% u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Rast prodaje SPP-a Prehrane i pića zabilježen je na inozemnim Podravkinim tržištima, a najveći porast ostvarilo je tržište jugoistočne Europe (7%), čemu najviše  doprinosi tržište Srbije (16%), Bosne i Hercegovine (6%) i Slovenije (4%).

Porastu prodaje SPP-a Farmaceutike također su najviše doprinijela inozemna tržišta koja su ostvarila rast od 13% u čemu prednjači tržište Rusije (22%), Bosne i Hercegovine (8%) i Slovenije (28%).

U izvješću se ističe kako su Podravkini brendovi i dalje čvrsto držali pozicije na tržištima koja su tijekom 2011. godine bila pod utjecajem gospodarske krize.

Istodobno, ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja u modernizaciju proizvodnje te proširenje postojećih kapaciteta lani je iznosila 102,2 milijuna kuna i financirana je vlastitim sredstvima.

Istodobno, u 2011. godini došlo je do dodatnog smanjenja kreditne zaduženosti u visini od 128,4 milijuna kuna.

“Godina 2011. bila je za Podravku godina konsolidacije i stvaranja zdravih temelja za značajniji iskorak kompanije u budućem razdoblju. Nova Uprava zadala si je ambiciozne planove koji se temelje na rastu prodaje, efikasnosti i profitabilnosti. Sve to želimo postići uz optimizaciju proizvodnoga portfelja te fokusiranosti na brendove koji su snaga kompanije. Inovativnost i veća produktivnost, uvažavajući tržišnu konkurentnost, Podravki će jamčiti status predvodnice regije. Podravka se vraća vrijednostima koje je godinama gradila, a koje će kompaniji omogućiti daljnji razvoj, zadovoljne zaposlenike te sretne dioničare, uvažavajući želje naših potrošača”, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić povodom objave revidiranih rezultata poslovanja.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here