Sve više hrvatskih građana kupuje u BiH

92

trgovina-kupci-automobil-midiKupovina u BiH se isplati jer je stopa PDV-a za osam posto niža nego u Hrvatskoj, a pri kupnji u iznosu većem od 100 konvertibilnih maraka hrvatski građani mogu ostvariti i povrat PDV-a

U porastu je broj hrvatskih građana koji zbog nižeg PDV-a odlaze u kupovinu u Bosnu i Hercegovinu, ostvarujući velike uštede u kućnome proračunu, piše u nedjelju sarajevski Dnevni Avaz koji izvješćuje o gužvama u prodajnim centrima u mjestu Gabela Polju na granici kod Metkovića.

Ispred trgovina u tom dijelu čapljinske općine velik je broj parkiranih automobila splitskih, dubrovačkih i makarskih registarskih oznaka, a na graničnome prijelazu BiH navode da je broj prelazaka državljana Hrvatske udvostručen.

Hrvatski kupci Avazu su rekli da se kupovina u BiH isplati jer je stopa PDV-a za osam posto niža nego u Hrvatskoj, pa pri većem ‘shoppingu’ građani uštede oko 50 konvertibilnih maraka (oko 200 kuna). Istodobno, pri kupnji u iznosu većem od 100 konvertibilnih maraka hrvatski građani mogu ostvariti i povrat PDV-a.

Vlasnici trgovačkih centara u blizini granice zadovoljno trljaju ruke, piše Avaz, tvrdeći da se promet svakodnevno povećava otkako je Hrvatska podigla stopu PDV-a.

Avaz dodaje kako Hrvati, osim kućnih potrepština, u BiH troše i na gorivo. Cijena eurosupera 95 u BiH niža je za oko 1,10 do 1,20 kuna po litri nego u Hrvatskoj. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here