Trgovina na malo u siječnju porasla 1,9%

40

trgovina-kupac-ftd1Analitičari RBA u ovoj godini očekuju blagi pad trgovine na malo

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je u siječnju realno porasla za 1,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je nominalna godišnja stopa rasta iznosila 3,6%.

Na mjesečnoj razini zabilježen je razmjerno snažan pad (od 22,2% realno, odnosno 22,6% nominalno), no takva su kretanja sezonskog karaktera i uobičajena za siječanj u kojem je potrošnja značajno manja nego u blagdanskom prosincu.

Nakon prosinca, u kojem je zabilježen blagi godišnji pad maloprodaje, siječanj je donio rast, koji ne odstupa značajnije od stopa koje smo vidjeli tijekom prošle godine, stoji u komentaru Raiffeisen banke.

Makroekonomisti koji su sudjelovali u Hininoj anketi očekivali su pad trgovine na malo na godišnjoj razini.

Nakon snažnog pada u 2009., od sredine 2010. godine trgovina na malo uglavnom bilježi slabe godišnje stope rasta. Stoga se čini da su potrošači uglavnom prilagodili svoje navike pogoršanim gospodarskim uvjetima, odnosno gospodarskom padu, rastu nezaposlenosti, stagnaciji realnih dohodaka i neizvjesnosti. Uz blage godišnje stope rasta i snažan prethodni pad ne možemo govoriti o zamahu i oporavku maloprodaje, smatraju analitičari RBA.

Nužan preduvjet za to je gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. S jedne strane, u 2012. ne očekuju rast gospodarstva, a posljedično ni rast zapošljavanja i realnih dohodaka. S druge pak strane, rast PDV-a na 25% i određena poskupljenja komunalnih usluga smanjit će raspoloživi dohodak.

Zbog toga, u ovoj godini analitičari RBA očekuju blagi pad trgovine na malo pa je upitno hoće li fiskalni učinak povećanja PDV-a biti u skladu s Vladinim očekivanjima. Osim toga, zbog visoke zaduženosti kućanstava, ona ce se u ovoj godini uglavnom razduživati.

Blagi oporavak maloprodaje očekuju tek u 2013., kad bi se i optimizam potrošača trebao oporaviti. Međutim, u srednjem roku ne očekuju da će trgovina na malo odnosno osobna potrošnja predvoditi gospodarski oporavak, nego da će slijediti njegov rast. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here