U komercijalne nekretnine lani uloženo 177,5 milijuna eura

117

trgovacki-centri-kupci-midiZavršetak pregovora o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo u EU pobudio je dodatan interes ulagača za komercijalne nekretnine u našoj zemlji, u koje je lani uloženo 177,5 milijuna eura.

Kako je na prezentaciji stanja hrvatskog nekretninskog tržišta u srijedu u Zagrebu kazala Vedrana Likan, direketorica Colliers Internationala, sada se za ulaganje zanimaju i ulagači iz SAD-a, Belgije i Kine.

“U zadnjih šest mjeseci zamjetan je veliki interes investitora u nekretne, no što ne mora nužno značiti da će se svi projekti i ostvariti. Najviše interesa ima za poslovne prostore, no nije zanemariv niti onaj u sektoru trgovačkih centara i turizma”, tvrdi Likan.

U Colliersu pojašnjavaju da je računanje zasićenosti tržišta principom “kvadrata po glavi stanovnika” prepovršno da bi dalo pravu sliku situacije.

vedrana-likan-i-renata-susa-colliers-international-midi“Činjenica je da se grade, i gradit će se, novi poslovni prostori te trgovački centri. Situacija na tržištu se mijenja pa uvjete određuju sklonosti potrošača i klijenata. Dok će neke tvrtke uvijek željeti imati svoje poslovne prostore u najkvalitetnijem i najnovijem objektu u ponudi, neki stariji projekti će se repozicionirati i pronaći novu nišu na tržištu”, analizira Renata Suša, direktorica Odjela investicijskog savjetovanja i procjene vrijednosti nekretnina u Colliersu.

Likan i Suša procjenjuju da će u narednom razdoblju u trendu biti projekti koji pružaju višu kvalitetu ponude i dodanu vrijednost za korisnike, a ne kao do sada da se vrijednost mjeri samo kvadratima ili brojem lokala.

Očekuje se da će se i većina nezavršenih projekata redefinirati prema novim zahtjevima tržišta. Kao primjer navode projekte poljskog GTC-a te austrijskog M2 koji su zaustavili radove na svojim trgovačko-poslovnim centrima koji će biti površinski znatno manji nego što je to bilo prvotno planirano.

Trendovi pokazuju i da banke više nisu spremne financirati projekte bez predzakupa. Analiza Colliersa kaže da u Zagrebu na tržištu trenutno postoji 719.000 četvornih metara uredskog poslovnog prostora.

Očekuje se da će se ove godine ta brojka povećati za 40.000 kvadrata, a tijekom 2013. za dodatnih 86.000 kvadrata. Prosječna cijena najma četvornog metra kretala se oko 15 eura, a u ovoj godini očekuje se pad cijene najma za približno pet posto. (Poslovni dnevnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here