Drenislav Žekić: Srbija i Hrvatska zajedno na arapska tržišta

116

drenislav-zekic-pks-midiPrivredna komora Srbije je u cilju razvoja ekonomske suradnje dviju zemalja otvorila predstavništvo u Zagrebu koje je službeno počelo s radom 1. travnja

Vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske iznosila je u 2011. godini 900 milijuna dolara, a taj iznos može biti veći od milijardu dolara jer postoji prostor za unaprjeđenje suradnje dviju zemalja u gotovo svim gospodarskim granama, istaknuo je direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Zagrebu Drenislav Žekić, prenosi Tanjug.

PKS je, u cilju razvoja ekonomske suradnje dviju zemalja, otvorio predstavništvo u Zagrebu koje je službeno počelo s radom 1. travnja.

Žekić je podsjetio kako će iduće godine Hrvatska postati članica Europske unije, od čega će imati koristi sve srpske firme koje nastupaju na hrvatskom tržištu, dok Srbija za Hrvatsku ostaje članica zone slobodne trgovine u Centralnoj Europi (CEFTA) s drugačijim uvjetima poslovanja.

Prema Žekiću, privrede Srbije i Hrvatske su komplementarne i zajednički bi se mogle dobro plasirati na svjetskim tržištima, prije svega, u arapskom svijetu. “Srbija ima potpisane trgovinske ugovore s Rusijom te s dijelom arapskih zemalja. To je ujedno i prilika da i hrvatske i srpske firme zajednički nastupaju na tim tržištima i ostvare mnogo veće efekte, nego što to mogu samostalno”, smatra Žekić.

S druge strane, malo srpskih firmi direktno posluje u Hrvatskoj pa je jedan od ciljeva predstavništva PKS u Hrvatskoj povećati njihovo prisustvo. Prema Žekiću, nova hrvatska vlada je znatno otvorenija za strana ulaganja, uključujući i investicije iz Srbije. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here