Ja TRGOVAC magazin – travanj 2012.

11

Nastavak pritisaka

PDV, nafta, komunalije, javni prijevoz, cijene hrane i pića… Gdje li je kraj? Potrošači se nalaze u bezizlaznoj situaciji s troškovima koji lete u nebo. S druge pak strane od trgovaca se očekuje da i dalje održavaju cijene, naprotiv da ih spuste. Koji je konačan prag tolerancije? Mislili smo da smo ga već odavno prošli. Očito da smo izdržljiviji nego što mislimo.
Sektor maloprodaje robom široke potrošnje pokazuje izrazitu žilavost, jer unatoč spomenutim pritiscima bilježi barem simbolične pluseve poslovanja. Kakvo je stanje nešto južnije, donosimo u posljednjem iz serije priloga Made in, predstavljajući tržište Makedonije, gdje su pritisci još veći, a prihodi još manji. Bez obzira na domaće nedaće, uspjeh pojedinih makedonskih proizvođača na našem tržištu vidljiv je već dugi niz godina, kao uostalom i hrvatskih u Makedoniji gdje najbolje kotiramo od svih zemalja regije.
I u ovom broju nastavljamo govoriti o cijenama, neospornom faktoru današnjeg tržišnog uspjeha, no i o novim strategijama i pristupima privlačenja kupaca koji se dešavaju na međunarodnoj trgovačkoj sceni. Tradicionalan pristup “Platiš jedan, dobiješ dva”, trajno niske cijene i sl., više nije dovoljan za ostvarivanje željenih rezultata, već je potrebno osmisliti nov način promocija koje uključuju sudjelovanje, vjernost i uzbuđenje kupaca. Kako pak zadržati i skrenuti pažnju kupaca na pojedini proizvod u kompleksnoj i širokoj kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva saznajte u opsežnom prilogu “Proljetno čišćenje“.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here