Maloprodaja u BiH: Konzum i Bingo najviše rasli u 2011.

156

trgovina-bih-bingo-ftdPrema Panelu kućanstava Centra za istraživanje tržišta GfK, na maloprodajnom tržištu Bosne i Hercegovine sve važniju ulogu igraju veliki trgovački lanci koji povećavaju svoje udjele na račun tradicionalnih trgovina.

U godini u kojoj je rast BDP iznosio 2%, inflacija 2%, nezaposlenost 28%, te u kojoj kupovna moć stanovništva iznosila svega 17% europskog prosjeka, neki trgovački lanci u Bosni i Hercegovini profitirali su više od drugih i zabilježili rast tržišnog udjela.

bih-trzisni-udio-maloprodaja-2011vs2010Prema istraživanju GfK, Konzum i Bingo zabilježili su najveći rast tržišnog udjela (oko 20%), a jedan od razloga uspjeha je zasigurno širenje maloprodajne mreže, odnosno investicije u nove prodajne objekte.

Dok je Konzum intenzivnije rastao u Federaciji, Bingo svoj rast duguje ponajprije povećanju tržišnog udjela u Republici Srpskoj, navodi se u istraživanju.

Maloprodajno tržište u BiH sve se više koncentrira slijedeći obrasce u drugim europskim zemljama. Tako, na primjer, Top 10 trgovaca u 2011. zauzima 45% tržišnog udjela, što je za 8% više u odnosu na prethodnu godinu te čak 40% povećanje u zadnjih pet godina.

U utrci malih i velikih veliki trgovci pomalo ali kontinuirano potiskuju male tradicionalne trgovine, a tome u prilog najbolje govori podatak da su hipermarketi i supermarketi u zadnjih pet godina povećali svoj udio za čak 50%.

GfK Consumer Panel ili Panel kućanstava kontinuirano je istraživanje koje se u Bosni i Hercegovini provodi od 2004. godine. Podaci se prikupljaju na temelju dnevnika kupovine koji ispunjava reprezentativan uzorak od 1000 kućanstava u BiH.

1 COMMENT

  1. @Milko: Taman utorkom tvoj mtel post, neolejjdm moj magazin i eto ga!@Mediha: Hahaha, polako, ne moraš sve pročitati, samo ono što te zanima (kao da ne znam koliko ti je spektar interesovanja )@LoveLeyla: Super, preglednost mi jeste bilo malo teže postići, drago mi je da sam uspjela. U nedjelju sljedeći @Jelena: Hvala nego nešto kroz maglu kontam da sam možda već i otvarala account na posterousu. Iskreno mi je sve teže zapamtiti gdje sam šta otvorila , krajnje je vrijeme da to počnem zapisivati. Razmisliću o ovoj ideji, hvala još jednom.@Brankko: Nema na čemu, odradili ste super posao zaista

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here