Održavamo čistoću doma najmanje jednom tjedno

100

ciscenje-kucanstvo-midiIstraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal na temu proljetnog čišćenja pokazalo je kako hrvatski građani, što se moglo i očekivati, najviše pažnje poklanjaju čišćenju kuhinje i kupaonice, što su u oba slučaja primarne prostorije za čišćenje kod više od 70% ispitanika.

Kada je riječ o učestalosti čišćenja cijelog stana ili kuće najveći broj ispitanika, ili 46%, ističe kako takve poslove obavlja jedanput tjedno.

proljetno-ciscenje-anketa-graf-001Skoro svaki dan čišćenje je na “repertoaru” kod 16,8% kućanstava, dva do tri puta tjedno kod njih 13,2%, a sljedeći po brojnosti su oni koji čišćenje obavljaju jednom mjesečno (9,3%). Onih koji čiste dva do tri puta mjesečno ima 8,4%, dok svakih nekoliko mjeseci počistiti stan ili kuću padne na pamet 4,8% anketiranih. Rjeđe od toga čisti 1,4% ispitanika iz uzorka.

Razumljivo, kuhinja je dio stambenog prostora kojemu se poklanja najviše pažnje kod čišćenja. To kao svoj odgovor navodi 73,1% ispitanika. S malim zaostatkom slijedi kupaonica/wc koju kao svoj odgovor navodi 70,7% građana.

Nadalje, čišćenju dnevnog boravka najviše pozornosti poklanja njih 52,2%, a spavaća soba je prva kada je u pitanju čišćenje stana ili kuće kod 28,9% ispitanika. Pritom, prigodom čišćenja čak 84% sudionika ankete ističe kako koristi namjenska sredstva za čišćenje za posebne radnje.

Na pitanje sudjeluju li svi članovi kućanstva u čišćenju, 69,1% odgovara kako “i ja i drugi članovi kućanstva doprinosimo čišćenju doma”. Da sve obavljaju sami kao svoj odgovor navodi 24,1% ispitanika. “Sve obavlja netko drugi (ja ne sudjelujem u čišćenju)” izabralo je kao svoj odgovor 7,3% sudionika ankete, a da za te poslove imaju pomoć osobe koja ne živi u kućanstvu ističe njih 3,1%.

proljetno-ciscenje-anketa-graf-002Upitani o frekvenciji čišćenja automobila, najveći dio ispitanika odgovara kako uređivanje svog ‘limenog ljubimca’ obavlja jednom mjesečno, što navodi 26,4% ispitanika. Jednom tjedno automobil čisti njih 19,3%, dok 18,5% kaže kako to čini dva do tri puta mjesečno. Vrijednost ispod 10% zauzimaju odgovori: svakih nekoliko mjeseci (7,9%), dva do tri puta tjedno (4,6%), čak i rjeđe od svakih nekoliko mjeseci (4,4%), no ima i onih koji svoj automobil čiste svaki dan (1,5%).

Istraživanje je provedeno početkom travnja 2012. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina metodom telefonske ankete.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here