Svečano otvoren Zagreb Wine Gourmet Weekend

58

Ministar turizma Veljko Ostojić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u prostoru Gliptoteke HAZU u Zagrebu danas su svečano otvorili Zagreb Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival vina i gastronomije koji će se održavati do nedjelje 15. travnja.

izlagacki-dio-zagreb-wine-gourmet-weekendaMinistar Ostojić u svom govoru istaknuo je važnost domaćeg vinarstva i pozdravio dogovorenu suradnju između ZWGW-a i najznačajnijih domaćih udruga i festivala vina: Vinistre, Graševine Croatice, Dalmacija Wine Expa i Vina Dalmacije.

Naznačio je kako će tek ozbiljnim zajedničkim nastupom na stranim tržištima Hrvatska moći razviti segment vinskog turizma i cjelokupnog turističkog sadržaja.

Program manifestacije u sklopu otvorenja predstavio je direktor festivala Dražen Lazić. “Iznimno nam je drago što smo okupili najznačajnije domaće vinare, a isto tako i vrlo značajne strane uzvanike i izlagače, koji će svojim iskustvom i poznavanjem tržišta biti od iznimnog značaja domaćim proizvođačima. Za naše posjetitelje osmislili smo program koji će zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje. Brojni paneli, degustacije i filmski program, kao i bogat izlagački i večernji dio jamac su dobre zabave i kvalitetno provedenog vremena.”

Daniela Roguljić Novak, članica uprave partnera festivala Zagrebačke banke, na otvaranju je istaknula kako se Zagrebačka banka priključila Zagreb Wine Gourmet Weekendu kao partner koji shvaća potrebu vinara, maslinara i ostalih proizvođača gastro delicija za dopiranjem do krajnjeg potrošača. ”

Prva smo komercijalna banka koja je još prije nekoliko godina ponudila posebne kreditne linije upravo za ovaj segment poduzetnika, a kontinuirana promocija hrvatskih proizvoda, poglavito vina i maslinovog ulja koji su dosegnuli sada već svjetsku kvalitetu neophodna je kako bi se i dalje te grane razvijale”, naglasila je Roguljić Novak.

Okupljenima se obratio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izrazivši zadovoljstvo smjerom u kojem se kreće domaće vinarstvo unazad nekoliko godina.

On je naglasio da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatska vina moraju isticati svojom posebnom kakvoćom i specifičnim organoleptičkim svojstvima, pri čemu daljnji razvoj sektora vidi u baziranju na povećanju udjela kvalitetnih i vrhunskih vina te vina proizvedenih od naših autohtonih kultivara.

Kako navode organizatori, svečano otvaranje Zagreb Wine Gourmet Weekenda privuklo je mnoge uvažene uzvanike među kojima i Ivana Ergovića, predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca, ali i mnoge druge domaće gospodarstvenike, predstavnike poslovne i društvene zajednice, te veleposlanike.

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu bit će predstavljeno 200 brendova vrhunskih vina i delicija koje će posjetitelji moći kušati tijekom festivala. Ono što ZWGW izdvaja od srodnih festivala je 50-ak vrhunskih stranih izlagača, čija vina se rijetko mogu naći u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here