Vidošević: Dovoljna dva granična prijelaza za robnu razmjenu BIH i Hrvatske

26

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore danas su se u Banja Luci sastali gospodarstvenici Republike Srpske na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom te predstavnici institucija RH i hrvatskih prehrambenih tvrtki predvođeni predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem, izvijestili su iz HGK.

nadan-vidosevic-milorad-dodik-midiVidošević je tom prigodom istaknuo da ni BiH ni Hrvatska ne žele da se 1. srpnja sljedeće godine, kada Hrvatska postaje punopravni član EU, dogodi bilo što što bi poremetilo ekonomsku suradnju dvije zemlje koju je ocijenio odličnom. Dodao je da će biti formirana i grupa koja će u roku od desetak dana napraviti plan aktivnosti koje treba poduzeti do trenutka ulaska Hrvatske u EU kako ne bi došlo do bilo kakvih promjena, odnosno problema u ekonomskoj suradnji između Hrvatske i BiH.

Vidošević je ocijenio da su između BiH i Hrvatske dovoljna dva granična prijelaza za razmjenu robe animalnog porijekla, koliko je i predviđeno, i dodao da “treba izbjeći bilo kakvo politikanstvo u ovim pitanjima”.

“Robna razmjena između ovih zemalja iznosi dvije milijarde dolara, pri čemu Republika Srpska ima suficit, i smatram da ulaskom Hrvatske u EU ne bi smjelo doći do zastoja, već to mora biti samo etapa u normalnom razvijanju posla”, dodao je Vidošević te poželio da BiH da što prije uđe u EU.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Dodik u razgovorima BIH s Bruxellesom učiniti sve da uvjeti poslovanja između Hrvatske i BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU, ostanu kakvi su danas. Također je dogovorena suradnja na razini komora u sklopu koje će se izraditi platforma za unaprjeđenje suradnje i otklanjanje prepreka koje su moguće zbog promjena u trgovinskom poslovanju ulaskom Hrvatske u EU, navodi se u priopćenju HGK.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here