Vjerovnici Laškog guraju Mercator Agrokoru

11

Konzorciju prodavatelja trebali bi se priključiti banka UniCredit i investicijski fond zagrebačkog Allianz Investa, čime bi se udjel dionica ponuđenih na prodaju popeo na 68 posto, nadomak statutarne većine, navode Finance

mercator-ljubljana-sjediste-midiNajveći vlasnici Mercatora sastat će se nakon Uskršnjih praznika kako bi dogovorili novu prodaju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavio je slovenski poslovni list Finance pozivajući se na neslužbene izvore. Ujedno će odlučivati i o reprogramu dugova Grupe Laško.

Na posljednjem neuspjelom natječaju na prodaju se nudilo 52,01 posto Mercatora, a ovoga puta ponuđeni udjel mogao bi biti još veći.

Konzorciju prodavatelja trebali bi se priključiti banka UniCredit i investicijski fond zagrebačkog Allianz Investa. Oni drže još 16 posto dionica Mercatora, tako da bi se potencijalni kupac približio statutarnoj većini u Mercatoru, navode Finance.

U utorak bi se trebao utemeljiti i novi Nadzorni odbor Mercatora. Predsjednik bi trebao biti Matej Lahovnik, a umjesto šest izabranih predstavnika dioničara i nadzornom odboru bit će ih samo pet. Naime, predstavnica Laškog Mirjam Hočevar već je “preventivno” odustala od članstva, jer su regulatoru već stigle prijave zbog nedozvoljene koncentracije.

Hočevar je izabrana u Nadzorni odbor nakon što je već izabrano pet članova – dvoje koje je predložila Pivovarna Laško, dvoje koje je predložio UniCredit te jedan predstavnik NFD-a – a na preostalo slobodno mjesto se nije želio prijaviti niti jedan dioničar.

Neslužbeni izvori tvrde da dogovoru vlasnika Mercatora slijedi i novi reprogram zajmova Pivovarni Laško. Za opstanak Pivovarne, kojoj je u subotu dospjelo 160 milijuna eura kredita, ključna je upravo prodaja 23,34-postotnog udjela u Mercatoru. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here