Henkel u prvom kvartalu s 30 posto većom dobiti

41

henkel-duesseldorf-midiKompanija Henkel u prvom je tromjesečju ove godine povećala neto dobit za 30,3 posto, s 290 milijuna eura ostvarenih u istom lanjskom razdoblju na ukupno 378 milijuna eura, izvijestili su iz te kompanije.

U prva tri mjeseca 2012. godine Henkel je ostvario prodaju od 4 milijarde eura, što je povećanje od 4,8 posto u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine.

Organska prodaja, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, povećana je za 4,7 posto, što ukazuje na solidno povećanje u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine, navode iz kompanije.

Ostvarenom rezultatu doprinijela su sva tri poslovna sektora. Tako je poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvario je povećanje organske prodaje od 4,5 posto. Poslovni sektor kozmetike i proizvoda za osobnu njegu rastao je za 4,0 posto, dok je poslovni sektor ljepila i tehnologije zabilježio povećanje organske prodaje od 5,6 posto. Kako navode iz Henkela, pozitivno poslovanje ostvareno je zahvaljujući inovacijama i snažnim brendovima.

“Usprkos izazovnim i promjenjivim tržišnim uvjetima, Henkel je ubilježio dobar početak fiskalne godine. Ostvarili smo solidno povećanje organske prodaje i znatno poboljšali profitabilnost”, izjavio je Kasper Rorsted, predsjednik Uprave Henkela. “Svi naši poslovni sektori doprinijeli su ovom uspjehu. Naše regije u razvoju ponovno su ostvarile snažan razvoj. Stoga smo sigurni da ćemo ostvariti naše ciljeve za 2012. godinu.”

Za fiskalnu 2012. godinu, Rorsted je istaknuo kako očekuju da će “promjenjivost i neizvjesnost nastaviti utjecati na naša tržišta. Stoga ćemo nastaviti prilagođavati naše strukture i procese kako bismo mogli reagirati brže i fleksibilnije od naših konkurenata.”

Tijekom ove godine u Henkelu očekuju povećanje organske prodaje između 3 i 5 posto. “Henkel je uvjeren u nastavak trenda pozitivnog rasta zahvaljujući poslovanju svog sektora potrošačke robe, a rast prodaje očekuje se u postotcima u rasponu nižih jednoznamenkastih brojeva”, ističe se.

Poslovanje poslovnih sektora
Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu započeo je 2012. godinu sa snažnim prvim kvartalom u kojem je zabilježen značajan rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prodaja se povećala za 3,3 posto na 1,1 milijardu eura. Organska prodaja narasla je za 4,5 posto profitirajući od rasta cijena ostvarenih u drugoj polovici 2011. godine kao i u prvom kvartalu ove godine. Količina je ostala na istoj razini kao i u prošlogodišnjem kvartalu.

Prilagođena operativna dobit u poslovnom sektoru proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu uvećana je za više od 20 posto na 160 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje poboljšan je za 2,1 posto na 14,5 posto. Operativna dobit je iznosila 157 milijuna eura dok je u istom kvartalu prošle godine bila 100 milijuna eura.

Poslovni sektor kozmetike i proizvoda za osobnu njegu nastavio je s dugoročnim trendom profitabilnog rasta. Prodaja je nadmašila prošlogodišnji period za 4,9 posto i dosegnula 861 milijuna eura. U slabom tržišnom okruženju karakterističnom po neumornoj i snažnoj kompetitivnoj aktivnosti, organski rast ponovno je uvećan za 4,0 posto.

Prilagođena operativna dobit u poslovnom sektoru kozmetike i proizvoda za osobnu njegu još se jednom značajno poboljšala u odnosu na prošlu godinu s rastom od 9,3 posto na 124 milijun eura. S 14,4 posto, prilagođeni povrat od prodaje nadmašio je iznos iz prvog kvartala 2011. godine i povećao se za 0,6 posto. Operativna dobit uvećana je za 7,1 posto na 120 milijuna eura.

Kroz prvi kvartal 2012. godine poslovni sektor ljepila i tehnologija nastavio je s uvjerljivom prodajom i novčanom učinkovitosti. Prodaja se povećala za 6,2 posto na 2 milijarde eura, dok je organska prodaja istodobno uvećana za 5,6 posto. Ovaj snažan učinak podržan je pozitivnim razvojem cijena do 6,2 posto. Količina u prvom kvartalu bila je blago ispod prošlogodišnje razine zbog djelomičnog povlačenja poslovanja s emulzijama u Aziji.

Prilagođena operativna dobit u poslovnom sektoru ljepila i tehnologija pokazala je značajan rast u odnosu na isti kvartal prošle godine, uvećavši se za 16,9 posto na 289 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje poboljšan je za 1,3 posto na 14,4 posto. Operativna dobit narasla je za 16,2 posto u odnosu na isti kvartal prošle godina i iznosi 283 milijuna eura, navode iz Henkela.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here