HURA: Nastavlja se pad ulaganja u oglašavanje

81

Hrvatsko tržište oglašavanja je među rijetkim sektorima gospodarstva kod kojih se negativni trend nastavlja kontinuirano od 2009. godine. kada je, prema procjeni Udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), pad u odnosu na prethodnu godinu iznosio čak 18%.

novine-tisak-midiPad se u 2010. godini nastavio sa 6%, i u 2011. za daljnjih 5%, pri čemu najveći gubitak od 16% bilježe tiskovine. Razlozi leže u općem padu čitanosti i dosegu poglavito magazinskih izdanja te odljevu oglašavačkih budžeta na internet. Mjerljivi online budžeti lani su rasli za čak 131%, no nažalost još uvijek se radi o relativno malim apsolutnim brojkama. Istodobno, investicije u radio smanjene su za 11%, dok se u segmentu vanjskog oglašavanja bilježi pad od 16%, usprkos izborima koji tradicionalno povećaju potrošnju u ovom tipu medija.

Najstabilnija je potrošnja na televizijama s minimalnim padom od 1%, navode iz HURA-e te dodajući kako su oglašivači u Hrvatskoj tradicionalno usmjereni televizijskom oglašavanju na koje odlazi gotovo polovica ukupnog volumena.

Razlog leži u najnižoj cijeni po dosegu budući da je po konzumaciji medija TV najjači medij s prosjekom od preko pet sati dnevno gledanja televizijskog programa na ukupnoj populaciji.

hura-oglasavanje-u-2011-tablicaSmanjenje budžeta za oglašavanje povezano je s okolnostima kao što su pad maloprodaje, niža kupovna moć stanovništva i općenito stanje ekonomije, a kod internacionalnih oglašivača i globalni te regionalni faktori. Nadalje, smanjenju budžeta pogodovala je i kompetitivna situacija među samim medijima i kontinuirani pad cijena oglašavanja, što je rezultiralo činjenicom da je za isti broj oglasa potreban manji budžet.

“Procjene HURA-e za 2012. nisu optimistične te se predviđa nastavak negativnog trenda sa smanjenjem od minimalno 3%. Ekonomskim oporavkom i rastom BDP-a konačno bi se trebao pokrenuti rast oglašavačkih budžeta, no realno je za očekivati da to bude najranije početkom 2013. godine”, ističu iz HURA-e.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here