Povjerenje njemačkih potrošača za lipanj stabilno

44

njemacka-potrosaci-midiPovjerenje njemačkih potrošača, koje su proteklih mjeseci poljuljale visoke cijene nafte, stabilno je u predviđanjima za lipanj, odolijevajući dužničkoj krizi u eurozoni, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Tvrtka za istraživanje tržišta GfK objavila je da je indeks povjerenja kućanstava za lipanj ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, na 5,7 bodova. “Raspoloženje potrošača u Njemačkoj stabilno je na pragu ljeta”, priopćio je GfK.

“Potrošači su osjetno više optimistični vezano za gospodarske izglede nego što su bili prije mjesec dana a umjereno se povećala i sklonost potrošnji”, navode u institutu.

“Unatoč recesijskim tendencijama u Europi i rastućoj nesigurnosti zbog dužničke krize, građani očekuju rast gospodarstva. Izbori u Francuskoj i Grčkoj nisu nepovoljno utjecali (na raspoloženje)”, dodaju.

Povjerenje potrošača temelji se na odgovorima oko 2.000 kućanstava o očekivanjima vezanim za plaće i gospodarstvo u cjelini u narednim mjesecima, kao i o njihovoj spremnost da troše. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here