RBA: U nastavku godine pad trgovine na malo

57

maloprodaja-kupci-voce-povrce-ftdGodišnji podaci odnosno povratak negativnim stopama rasta odraz su i dalje slabe sklonosti potrošnji uslijed duge krize u gospodarstvu, visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka, ali i neizvjesnosti oko ostvarivanja istih u narednom razdoblju

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo se u ožujku vratila negativnim godišnjim stopama. U odnosu na ožujak prošle godine promet od trgovine na malo je ostvario realni pad od 1,1 posto, dok je u nominalnom izrazu zabilježen rast od 1,1% godišnje, piše u analizi Raiffeisen banke.

Na godišnjoj je razini ostvaren pad unatoč visokoj stopi rasta na mjesečnoj razini (13,2% realno, odnosno 14,9% nominalno). Promatrajući promet od trgovine na malo prema pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata prema NKD-u, značajan realan pad prometa na godišnjoj razini zabilježen je u kategorijama audio i video opreme (-7,8%) te ostalih djelatnosti (-5,2%) dok je najveći rast zabilježen u prometu tekstilom, odjećom i obućom (+20,4%) što je djelomično posljedica produljenih sezonskih sniženja.

Godišnji podaci odnosno povratak negativnim stopama rasta odraz su i dalje slabe sklonosti potrošnji uslijed duge krize u gospodarstvu, visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka, ali i neizvjesnosti oko ostvarivanja istih u narednom razdoblju.

Boljim rezultatima u odnosu na veljaču ove godine pridonijeli su dobri turistički pokazatelji, odnosno činjenica da se broj turističkih dolazaka i noćenja gotovo udvostručio, rast prodaje novih automobila od 6% mjesečno (vjerojatno zbog akcija auto kuća nakon povećanje PDV-a) te povećane predblagdanske potrošnje (Uskrs).

U nastavku godine analitičari RBA očekuju nastavak prilagodbe potrošača pogoršanim gospodarskim uvjetima, odnosno gospodarskom padu, rastu nezaposlenosti te stagnaciji realnih dohodaka što bi moglo pridonijeti negativnim stopama trgovine na malo. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here