Tvrdim sirevima Milsa priznanja za kvalitetu u Novom Sadu

169

mils-nagrade-novi-sad-2012Na sajmu u Novom Sadu Lećevački sir nagrađen Velikom zlatnom medaljom, a Studenački sir proglašen Šampionom kvalitete u grupi proizvoda

Na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji se od 12. do 18. svibnja održava u Novom Sadu, splitska mljekara Split osvojila je tri vrijedne nagrade, izvijestili su iz te mljekare. Tako se Velikom zlatnom medaljom okitio Lećevački sir, tvrdi sir od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka, dok je Studenački sir, tvrdi sir od kravljeg mlijeka, proglašen Šampionom kvalitete u grupi proizvoda.

Ujedno, Mils Mljekari Split d.d. dodijeljeno je Posebno priznanje za vrhunsku kvalitetu ocijenjenih tvrdih sireva, što je još jedna od potvrda kvalitete proizvoda, ali i strategije ove kompanije koja podrazumijeva stalna ulaganja u kvalitetu autohtonih, odnosno tradicijskih hrvatskih sireva, unapređujući time ne samo Milsovu već i hrvatsku gastronomsku ponudu, navode iz tvrtke.

Svjesni izuzetne vrijednosti ovčjeg mlijeka te zanemarenosti ovčarstva kao grane stočarstva u Milsu smatraju kako ovčarstvo na ovim prostorima treba i može postati najprofitabilnija grana stočarstva i poljoprivrede u cjelini, jer bi upravo u Dalmaciji trebalo ponovno zauzeti mjesto koje mu pripada i koje je imalo u prošlosti.

mils-lecevacki-sirO Lećevačkom siru…
Lećevački sir je tradicijski hrvatski sir koji pripada skupini tvrdih dalmatinskih i primorskih sireva. U prošlosti je proizvođen od punomasnog ovčjeg, kravljeg ili miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka, ovisno o dobu godine. Lećevački sir je proizvođen oduvijek u domaćinstvima lećevačkog kraja za vlastite potrebe i lokalno tržište. Prije 40-ak godina to je bio najcjenjeniji sir na splitskom tržištu. Danas se lećevački sir proizvodi u pogonu Mljekare Split od punomasnog miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka.

Sama tehnologija proizvodnje nije značajno promijenjena, s time da se korištenjem moderne sirarske opreme i primjenom suvremene tehnologije proizvodi lećevački sir ujednačene i visoke kakvoće. Lećevački sir ima oblik koluta promjera 18 cm i visine između 7 i 8 cm. Masa mu se kreće od 1,9 do 2,5 kg. Zrenje sira traje minimalno 75 dana. Lećevački se sir pune zrelosti prilikom žvakanja topi u ustima i oslobađa veliku količinu ugodnih spojeva okusa i arome. Kora sira je slamnato – žuta, tekstura sira je reziva, poluelastična. Na presjeku sir ima sporadično raspoređene oči veličine do 2 mm, miris sira je izražen i karakterističan za ovčje sireve, okus je umjereno pikantan te ga karakterizira tipična aroma dalmatinskih sireva kao posljedice hranidbe ovaca i krava aromatskim mediteranskim biljem.

mils-studenacki-sirO Studenačkom siru…
Studenački sir je tradicijski tvrdi punomasni sir proizveden od najkvalitetnijeg kravljeg mlijeka s prirodnih planinskih pašnjaka Dalmatinske zagore. Proizvodi se po tradicionalnoj recepturi primijenjenoj 60-ih godina prošlog stoljeća. Studenački sir ima oblik koluta, a masa mu se kreće od 1,8 do 2,3 kg. Zrenje sira traje minimalno 60 dana. Studenački sir pune zrelosti se prilikom žvakanja topi u ustima i oslobađa veliku količinu ugodnih spojeva okusa i arome. Kora sira je slamnato-žuta, tekstura sira je reziva, poluelastična.

Na presjeku sir ima sporadično raspoređene oči veličine do 2 mm. Okus sira je blago pikantan te ga karakterizira tipična aroma dalmatinskih sireva kao posljedice hranidbe krava aromatskim mediteranskim biljem.

mils-mljekara-split-midiO Milsu…
Društvo MILS Mljekara Split d.d. je osnovano 1956. godine kao Gradska mljekara. Od 1968. godine djeluje kao društveno poduzeće, a pretvorbom 1994. godine postaje dioničko društvo. “Mljekara Split” 1996. godine preimenovano je u MILS Mljekara Split d.d. i pod tim imenom posluje i danas.

Osnovna djelatnost društva je prerada mlijeka i proizvodnja mliječnih proizvoda. Posluje i razvija se na području tri dalmatinske županije: Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska, no u posljednje vrijeme proizvodi Milsa dostupni su i na području cijele Hrvatske. Društvo je usmjereno na razvoj domaće sirovine, a dokaz kvalitete i izvornosti Milsove sirovinske baze je i markica dodijeljena od strane Hrvatskog stočarskog centra pod nazivom “Mlijeko hrvatskih farmi”. Ovčje mlijeko prikuplja se na području Lećevice, Sinja i Drniša, dok se za kravlje mlijeko odabire najbolje mlijeko s područja od Imotskog do Drniša. Zahvaljujući jakoj distribucijskoj mreži društvo svakodnevno dostavlja svoje svježe proizvode na oko 1000 prodajnih mjesta.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here