U Opatiji otvorena 6. konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane

40

rajcica-sigurnost-hrane-midiUlaskom u Europsku uniju doći ćemo na novo veliko tržište, čijim ćemo zahtjevima i izazovima moći odgovoriti samo visokom kvalitetom hrane i visokom produktivnošću, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 6. konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane u Hrvatskoj koja se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održava u Opatiji.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju predstavnici mjerodavnih tijela, gospodarstvenici i drugi koji posluju s hranom, a glavne teme su sigurnost hrane, promet roba preko granica EU, godišnji planovi nadzora i rizici u prehrambenoj industriji.

Govoreći o sigurnosti hrane ministar Jakovina je istaknuo da se nadzor ne smije izostaviti te da rezultati ispitivanja upozoravaju na ispravne procese u proizvodnji hrane, odnosno postupanja u upravljanju hranom. Stoga su laboratorijima zadani novi zadaci i viši, međunarodni standardi, koji će uskoro vrijediti i na našem području.

Jakovina je naglasio važnost zaštite autohtonih poljoprivrednih proizvoda i pozvao sve zainteresirane proizvođače da se radi zaštite nacionalnog gastronomskog identiteta jave u mjerodavno ministarstvo.

Napomenuo je da nam u području sigurnosti i kakvoće hrane predstoji praćenje i usklađivanje s regulativom EU te da će Hrvatska uskoro moći ravnopravno, na razini EU, sudjelovati u raspravama u tom području te dodao kako se u dijelu nadzora hrane, zajedno s ministarstvom, treba napraviti dodatni iskorak.

“Uvjeren sam da ćemo suradnjom svih koji su uključeni u sustav sigurnosti i kakvoće hrane razviti tržište i biti konkurentni u europskim uvjetima”, zaključio je Jakovina.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina istaknula je kako će Hrvatska ulaskom u EU morati imati uspostavljen sustav službenih i referentnih laboratorija. Sada su ovlaštena 23 službena laboratorija, a 17 ih je u postupku. Ovlaštena su tri referentna laboratorija, a od ukupno 20 referentnih područja ‘pokriveno’ je njih 12, dok za osam područja za sada nema referentnih laboratorija.

Osim toga, u Hrvatskoj imamo još dva dodatna referentna područja, maslinovo ulje i proizvode od meda, za koje također nemamo ovlaštene referentne laboratorije, kazala je Rukavina.

Podsjetila je također da nam još predstoji izmjena propisa radi usklađivanja s EU, da treba jasnije odrediti nadležnost inspekcija u pojedinim područjima, da sustav službenih laboratorija treba unaprijediti, a referentne laboratorije ovlastiti za nepokrivena područja.

“Treba unaprijediti sustav brzog uzbunjivanja, izraditi opći plan upravljanja krizom, revidirati nacionalni plan službenih kontrola i pripremiti izvješće o provedenim službenim kontrolama”, rekla je Rukavina.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here