Čak 76 posto ispitanika kartice koristi za kupovinu namirnica

36

placanje-karticom-midiRezultati on-line istraživanja MasterIndex koje je kompanija MasterCard Europe provela u Hrvatskoj u travnju 2012. pokazuju kako su građani, kada je riječ o financijama, promijenili svoje ponašanje u odnosu na prošlu godinu.

Prosječan broj posjedovanih kartica mijenja se ovisno o osobnim prihodima, dobi i obrazovanosti, a većina korisnika kartica posjeduje do tri kartice. Iako je gotovina još uvijek preferiran način plaćanja kod malih iznosa, udio kartičnog plaćanja stabilan je od 2010. – u prosjeku, korisnici kartica njima plaćaju 5-6 puta u 10 kupovina.

Kartice se koriste redovito, a kupovina odjeće, namirnica te goriva na vrhu su liste – čak 76 posto ispitanika kartice koristi za kupovinu namirnica, a 58 posto njih kartice koristi pri internet kupovini dok je, u odnosu na prošlu godinu, smanjen broj onih koji kartice koriste tijekom putovanja.

Kupovina putem interneta uvelike je porasla posljednjih godina. Većina ispitanika povremeno kupuje putem interneta, a polovica njih naručila je nešto preko interneta tijekom proteklog mjeseca.

Odjeća, elektronička dobra, knjige i glazba ponovno su najpopularnije kategorije za kupnju. Mobilno plaćanje rastuća je grana financijske industrije i budućnost novčanih transakcija, a beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima na prodajnim mjestima atraktivniji je način plaćanja od mobilnog interneta (plaćanje na daljinu putem, na primjer, aplikacije na telefonu).

Velika većina ispitanika, njih 85 posto, plaćala je putem mobitela barem jednom, a najuobičajenije je SMS plaćanje naknada za parkiranje ili transport. (Lider)

1 COMMENT

  1. Postovani, neizmerno sam Vam zaaalvhn na pomoci, verovao sam da ce se neko naci ko bi mogao da prosiri polja za unos, i upravo ste Vi tajkoji je to znalacki resio. Dakle, postoje ljudi koji razumeju problem, ali treba imati srece kao ja i doci do njih, pa oni imaju dobru volju i znanje da pruze pomoc. Ja sam neizmerno zaaalvhn i uvek cu se secati ovog dogadjaja.Veliko HVALA na strpljenju.S postovanjem!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here