Ja TRGOVAC magazin – lipanj 2012.

37

Nakon poprilično neuravnoteženog i nepredvidljivog proljeća, pred nama je špica svih mogućih životnih aktivnosti u Hrvata. Počevši od one sportske, turističke, privredne, društvene pa nadalje, sve što se da napraviti u iduća tri mjeseca ljeta treba dobrano iskoristiti jer tko zna što će biti kada sezona prođe, turisti odu, događanja zamru, potrošnja se ispuše. Reći će mnogi – vjerojatno isto što i lani, ponovno sve u krug, a da u toj, lanjskoj godini kretanja i nisu bila toliko pesimistična pokazuju rezultati Fine koji govore da su gotovo svi domaći trgovci poslovnu godinu završili u plusu. Time se, na njihovu žalost, poznati inozemni trgovački lanci, ako se izuzme Metro, baš i ne mogu pohvaliti. Tako da u godinama, u kojima svako malo ponavljamo već izlizanu uzrečicu “tko preživi pričat će“, unatoč svim lošim prognozama domaći trgovci imaju štošta dobroga za posvjedočiti. Trgovina je bila, i bit će, jedan od najžilavijih sektora gospodarstva. A kako se “u početnim minutama” na našem terenu snalazi novi strani igrač ispričao nam je pak Knut Kvisvik, predsjednik Uprave skandinavskog B•Hyper-a, koji već na početku poslovanja najavljuje ambiciozne planove za Hrvatsku pa i šire.
U ovom broju krećemo sa serijom priloga kroz koje kanimo predstaviti sve regije Lijepe naše, a počinjemo sa Slavonijom i Baranjom koju također u zadnje vrijeme bije glas loših vijesti, zapostavljenosti, besposlenosti, preživljavanja i posvemašnje stagnacije. Brojke nažalost potvrđuju tu percepciju, no postoje i one koje govore o enormnom potencijalu koji cijela ta regija ima i može pružiti.
Taj najvrijedniji poljoprivredni prostor u državi, omeđen rijekama Dravom, Savom i Dunavom, ujedno predstavlja i iznimno potentno prometno čvorište, a osim poljoprivrede, prehrambene proizvodnje i prerađivačke industrije, razvija se i u sve popularnije turističko odredište.
Rijetko tko na spomen Istočne Hrvatske pomisli na kvalitetno vino, dobro poznate čokolade i kekse te regionalno konkurentne proizvođače proizvoda za osobnu i kućnu higijenu. Ova regija upravo sve to posjeduje o čemu ćete saznati više u prilogu koji slijedi. Obzirom na trenutne okolnosti i ne tako davna ratna stradanja prvi dojam malo je siv i tmuran, no bogatstvo Slavonije i Baranje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Treba ga samo znati na pravi način aktivirati.
A za stvaranje pozitivnog prvog dojma proizvoda i prodajnog mjesta svakako je bitna kvalitetna ambalaža i dizajn te vrhunska oprema o čemu vas izvještavamo s ovogodišnjih velikih događaja: sajma EuroCIS u Duesseldorfu i Svjetskih dana ambalaže koji su početkom lipnja održani u Splitu.
Ususret ljetnoj sezoni za vas smo također pripremili predstavljanje i analize kategorija: ledenih čajeva, insekticida i repelenata te sredstava za depilaciju.
Nadamo se dobrom čitanju, zahvaljujući vama, najčitanijeg trgovačkog magazina u zemlji.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here