Pad prometa u maloprodaji u SAD-u u svibnju

29

amerika-dolari-maloprodaja-midiPromet u maloprodaji u Sjedinjenim Državama pao je u svibnju drugi mjesec zaredom zbog smanjene potražnje za građevinskim materijalima a niže cijene benzina smanjile su iznose računa na benzinskim postajama, izvijestilo je u srijedu ministarstvo trgovine.

Promet u maloprodaji pao je za 0,2 posto, a isti postotni pad zabilježio je i u prethodnom mjesecu, objavilo je američko ministarstvo trgovine, čime je revidiralo procjenu o njegovom 0,1-postotnom rastu u travnju.

Podatak za svibanj u skladu je s očekivanjima analitičara.

Prodaja osobnih vozila iznenađujuće je porasla u svibnju, i to za 0,8 posto, iako su proizvođači tijekom mjeseca izvijestili o slaboj prodaji.

Ako se isključe automobili, promet u maloprodaji pao je za 0,4 posto, što je najveći pad u dvije godine, nakon pada za 0,3 posto u prethodnom mjesecu.

Promet je u svibnju pritisnuo 2,2-postotni pad prodaje na benzinskim postajama, nakon 1,4-postotnog pada u travnju. Cijene benzina pale su u prošlom mjesecu za 17 centi, na 3,79 dolara po galonu. Ako se izuzme benzin, promet u maloprodaji porastao je u svibnju za 0,1 posto, nakon što je mjesec ranije oslabio 0,1 posto.

Na godišnjoj razini promet je u svibnju porastao za 5,3 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here