TDR povećao izvoz i širi poslovanje

52

S 12,02 milijardi prodanih cigareta, 1,8 milijardi kuna ostvarenih prihoda i više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu u 2011. godini, TDR je ojačao poziciju jednog od vodećih hrvatskih izvoznika i vodećeg proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi koji svoje proizvode plasira na 15 tržišta, priopćeno je iz te duhanske kompanije.

tdr-rovinj-largeUnatoč rastućoj gospodarskoj krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je prošle godine zadržao stabilnu poziciju u Hrvatskoj i na svim tržištima jugoistočne Europe, na kojima je konkurencija iznimno jaka. Sve četiri vodeće globalne duhanske kompanije posluju na istim tržištima kao i TDR, ali je unatoč tome Ronhill i dalje jedan od najprodavanijih cigaretnih brendova u jugoistočnoj Europi, a svaki četvrti potrošač puši cigarete TDR-a. Više od 1,5 milijuna punoljetnih pušača u regiji potrošači su TDR-ovih proizvoda.

“Svojim radom značajno pridonosimo jačanju hrvatskog izvoznog potencijala. Kontinuiranim širenjem poslovanja u jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija stekli smo poziciju jedne od najuspješnijih neovisnih duhanskih kompanija. TDR je jedina neovisna kompanija u Europi koja je uvjerljivi lider na domaćem i tržištu susjednih zemalja”, izjavio je na druženju s novinarima iz zemalja jugoistočne Europe predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

Uz uvjerljivu lidersku poziciju u Hrvatskoj i tržišni udio od 73 posto, TDR je vodeći i na tržištu BIH, gdje zauzima 33 posto tržišnog udjela s 2,9 milijardi prodanih cigareta u 2011. i 32,7 milijuna eura prihoda ostvarenih u istoj godini.

TDR je najbolji hrvatski uvoznik na BiH tržište, za što je i nagrađen priznanjem “Zlatni ključ” udruge Hrvatski izvoznici.

U prošloj je godini u Srbiji prodano oko milijardu i pol komada cigareta i zadržan tržišni udio veći od 8 posto. U Crnoj Gori je ostvarena prodaja od 139 milijuna komada cigareta te je povećan tržišni udio na 15 posto.

Dobri rezultati ostvareni su i na tržištu Kosova gdje je prodaja povećana na 296 milijuna komada cigareta, a tržišni udio iznosi 8 posto. U Makedoniji je u 2011. godini TDR prodao 414 milijuna komada cigareta i ostvario tržišni udio od 7 posto. Prodaja je povećana i na zahtjevnom tržištu Slovenije te je u 2011. iznosila 192 milijuna komada cigareta.

Iskorak na tržište Bugarske

Osim u regiji, TDR svoje proizvode izvozi u Njemačku, Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju i Iran.

“Kontinuirano širimo poslovanje na nova tržišta. 2011. godinu obilježio je iskorak TDR-a u Rusiju, jedno od najvećih svjetskih tržišta duhanskim proizvodima. Ronhill i Walter Wolf prodaju se u ruskim regijama Krasnodarsk i Abhazija. Ove godine poslovanje širimo i na tržište Bugarske, gdje će se uskoro prodavati Ronhill i York”, izjavio je Tomašković.

Izazov ulaska Hrvatske u Europsku uniju
Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTA-e značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Zato je iznimno važno da hrvatska Vlada u pregovorima s EU institucijama pokuša stvorila uvjete koji će te promjene ublažiti za TDR i sve vodeće hrvatske izvoznike, navode iz TDR-a.

“Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, na Kosovu s 0% na 10%. Efekti ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina. Zato je nama, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, a vjerujemo i državi, iznimno važno da Vlada pokuša u pregovorima s nadležnim EU institucijama stvoriti uvjete u kojima će hrvatski izvoznici moći nastaviti svoj rast i razvoj”, naglasio je Tomašković.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here