Trgovci, pivari i ugostitelji okrenut će 700 milijuna kuna zbog EURA

60

navijaci-hrvatska-midiOsim tri boda i vodećeg mjesta u skupini C, trijumfom protiv Iraca hrvatska reprezentacija osigurala je sebi i čistih devet milijuna eura zarade.

Osam milijuna zaradili su samim plasmanom na Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, a milijun eura zaradili su zahvaljujući pobjedničkim pogocima Mandžukića i Jelavića.

Ukoliko bi, pak, otišli do kraja i 1. srpnja u Kijevu podigli pobjednički pehar, igrači, stručni stožer i Hrvatski nogometni savez mogli bi zaraditi još 14,5 milijuna eura. Unatoč velikom uspjehu, u državni proračun od cijelog tog iznosa slit će se vrlo malo novca.

Porezni stručnjak Hrvoje Zgombić smatra kako treba razlikovati prihode od nagrada koje dijeli Uefa za postignuti rezultat s jedne, i prihode od gospodarske djelatnosti nacionalnog saveza u obliku marketinga s druge strane.

– Čini se da HNS nije dužan platiti porez na nagrade, a za svoju gospodarsku djelatnost trebali bi platiti porez unatoč tome što je HNS neprofitna organizacija.

Oni reprezentativci i članovi stožera koji žive u Hrvatskoj također bi porez trebali platiti – kaže Zgombić. I dok naši “vatreni” trljaju ruke trenutačnim bodovnim i kontom na žiroračunu, ruke su počeli trljati i potonuli hrvatski gospodarstvenici.

Ukoliko Bilić boysi nastave ovakvim tempom, ugostitelji, sportske kladionice, industrija piva, turističke agencije, trgovci bijelom tehnikom, teleoperateri, javna televizija, prodavači dresova i grickalica mogli bi dobiti enormni ekonomski poticaj jer se procjenjuje da bi u lipnju trebali okrenuti i do 700 milijuna kuna! Među značajnim profiterima zasigurno će biti sportske kladionice.

U Hrvatskoj se, naime, kladi oko 650.000 ljudi, a za vrijeme velikih sportskih događanja taj se broj povećava 15 posto. Ukoliko svaki od tih sportskih prognozera za vrijeme Eura uplati oko 100 kuna, iznos uplaćenog novca mogao bi se popeti na 75 milijuna kuna. (Jutarnji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here