Brendovi našeg djetinjstva: Jedan i jedini Smoki

476

smoki-vrecica-40-gPrvi flips proizveden u jugoistočnoj Europi postao je toliko popularan da je njegovo ime poprimila cijela kategorija proizvoda

Rijetko koji proizvod postane toliko popularan da njegovo ime postane uobičajeno za cijelu kategoriju, a upravo to se dogodilo brendu Smoki.

Proizveden prvi put 1972. godine na mjestu gdje se proizvodi i danas, Smoki je ime kojim čitave generacije nazivaju ovaj flips proizvod.

Upravo je Smoki prvi flips stvoren u jugoistočnoj Europi, a tvrtka Soko Štark uložila je puno ljubavi i mašte kako bi Smoki do danas zadržala jednim od vodećih brendova u regiji.

Smoki je i jedan od proizvoda koji  nije značajnije mijenjao vizualni identitet bez obzira na 40 godina starosti, što ovom jedinstvenom proizvodu daje poseban šarm. Pomalo retro izgleda Smoki je uistinu brend koji je zauvijek ostao mlad.

BEZ PRŽENJA
Smoki nastaje od najkvalitetnijih sirovina – kukuruznog griza, svježe pečenog kikirikija i biljne masnoće, bez dodatka bilo kakvih aditiva i, premda to gotovo nitko ne zna, uopće se ne prži.

Zanimljivo je da se u Soko Štarku godišnje proizvede oko 10 milijardi komada Smokija, što znači minimalno po jedan komad za svakog stanovnika našeg planeta.

Originalna receptura je do današnjeg dana ostala tajna uspjeha Smokija, a nova tehnologija, te prilagođavanje zahtjevima standarda kvalitete i novim trendovima, učinili su ga liderom na tržištu.

stari-smokiOd 2005. godine proizvodnja flipsa u Soko Štarku je modernizirana te se tako primjenjuje nova tehnologija prilagođena zahtjevima Smokija. Soko Štark je tada poduzeo ozbiljne korake u modernizaciji ove robne marke unapređujući funkcionalna i estetska svojstva ambalažnog materijala.

Kako bi se održao kontinuitet dugogodišnjeg omiljenog proizvoda mnogih generacija, na osnovu istraživanja stavova potrošača, Smoki je doživio i blagi redizajn i rješenje je pronađeno u aluminijskoj foliji.

Dizajn opet nije doživio velike preinake, no, u Soko Štarku veliku pažnju posvećuju kvaliteti te ovako upakiran Smoki dugotrajno zadržava karakterističan okus i hrskavost kao da je proizvod upravo sišao s proizvodne trake.

ČOKO SMOKI
Poneku novost ipak svojim obožavateljima prirede svakih par godina te je tako u 2006. godini na tržište plasiran Smoki preliven čokoladom – Čoko Smoki. Lagan, čokoladan i hrskav, s originalnom kombinacijom flipsa i prave mliječne čokolade karakteristike su koje Čoko Smoki čine jedinstvenim u svijetu grickalica.

Najnovija vijest iz Soko Štarka je Smokić kao najnoviji član Smoki obitelji. Smoki Smokić, flips s kikirikijem, s istim autentičnim ukusom svog starijeg brata Smokija i novim originalnim oblikom predstavlja idealnu grickalicu za djecu.

Pakiran je u zabavnu ambalažu sa simpatičnom maskotom Smokićem, dok je proizvod obogaćen s mješavinom osam žitarica koja je specijalno namijenjena dječjoj prehrani.

1 COMMENT

 1. Dragi Smoki, srecan ti rodjendan!
  Ja sam rodjena 01.01.1961.g. Secam se da je Smoki imao nagradnu igru otprilike kada sam imala izmedju 12 i 14 godina. Ne zamerite sto neznam tacno, ali vi mozda
  imate podatak u arhivi.
  Tog jutra sam slatko spavala kada me je oko 6,30 probudila mama, koja je slusala
  jutarnji radio program. Naime, javili su ko ima kod sebe praznu kesicu SMOKIJA
  da treba da je donese u samouslugu u centru grada kod zeleznicke stanice i prvih
  mislim pet dobijaju kao nagradu paket proizvoda SOKO STARK.
  E, bas mi se spavalo, ali sam poslusala mamu, obukla se uzela kesicu SMOKIJA koju sam prethodnog dana pojela i otisla….. Bila sam prva i dobila nagradu!!!!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here