Coca-Cola: Izazovni gospodarski uvjeti ostavili su traga na našem poslovanju

58

coca-cola-proizvodna-traka-midi1Coca-Cola je u utorak izvijestila o rastu prihoda u drugom tromjesečju jer je porast prodaje najvećeg svjetskog proizvođača gaziranih bezalkoholnih pića na tržištima u nastajanju uspio nadoknaditi pad prodaje u Europi.

Prihodi Coca-Cole porasli su u drugom tromjesečju oko 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 13,09 milijardi dolara, dok je čista dobit iznosila 2,79 milijardi dolara, otprilike isto kao i lani.

Obujam prodaje povećan je za 4 posto, pri čemu je prodaja u SAD-u porasla za 1, a u ostatku svijeta za 5 posto. Najveći rast prodaje, 12 posto, zabilježen je na području Afrike i Euroazije, a slijedi područje Pacifika, s rastom od 8 posto, i Latinske Amerike, s rastom od 3 posto.

No, zbog slabosti gospodarstava i hladnog vremena, u Europi je prodaja Coca-Cole u drugom tromjesečju pala za 4 posto.

Poslovodstvo Coca-Cole poručilo je da su izazovni gospodarski uvjeti ostavili traga na poslovanju kompanije.

“Svjesni smo da potrošači diljem svijeta i dalje osjećaju posljedice nastavka gospodarske neizvjesnosti u Europi, usporavanja rasta gospodarstva u Kini i sporog oporavka SAD-a”, rekao je izvršni direktor Coca-Cole Muhtar Kent.

Analitičari kažu da je prodaja Coca-Cole u Europi bila slabija nego što se očekivalo, a vidljivo je i usporavanje rasta prodaje u Kini i Meksiku. No, ukupni su rezultati, kažu, bolji od očekivanja.

Zahvaljujući tome, u utorak je cijena dionice Coca-Cole na Wall Streetu porasla više od 1,5 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here