Ja TRGOVAC magazin – srpanj/kolovoz 2012.

58

Stereotipna slika hrvatskog turizma u kojem ne umijemo ponuditi više od mora i sunca, posljednjih nekoliko godina u sličnom ograničavajućem kontekstu prelila se i na proizvodnju u lijepoj našoj Dalmaciji pa je tako postalo gotovo nemoguće, onako na prvu, na prste jedne ruke nabrojati značajnije, velike proizvođače hrane i pića u toj najjužnijoj regiji Hrvatske.
Dalmacijavino, Jadranska pivovara, SMS, Bobis, Mesopromet, zvučna imena nekog drugog vremena, danas su ili nepostojeća ili svedena na marginu. Još i ako se škverovi prema zlogukim najavama ugase, jao si nam života od pisme, masline i vina na što je nažalost spala lokalna proizvodnja. Ni toliko željeno i moguće produljenje turističke sezone na puna tri mjeseca nije temelj na kojem se može graditi gospodarstvo i dugoročna perspektiva jedne regije. Ipak, uz sve navedene neprilike i tužne sudbine, “krvna slika” Južne Hrvatske barem po pitanju trgovine prokrvljenija je i poduzetnija no igdje drugdje u zemlji. Niti u jednoj drugoj regiji nema toliko manjih lokalnih trgovaca koji se odupiru krizi i globalizaciji, pače, šire se i vlastitim snagama razvijaju. Mnogi od njih okrenuli su se i proizvodnji, nadajmo se i želimo im jednako onoliko uspjeha, žilavosti i odlučnosti kakvu su pokazali u prodaji da i u tom području preokrenu spomenuti negativan trend. Pozitivan preokret želimo i domaćim proizvođačima jakih alkoholnih pića za koje vidimo da pažljivo osluškuju i prate svjetske trendove i kretanja koja vam pak donosimo u opsežnom prilogu o tom sektoru. Nismo štedjeli niti na posveti prostora domaćoj mesnoj industriji čiji su mnogi izazovi sve bliže skorim pristupanjem Hrvatske u EU. Hoće li uspjeti realizirati prilike, koje se time ukazuju, nadamo se i za nju da hoće.
More i sunce je pred nama i zasluženi odmor. Nije ni to tako loše. U ovim oskudnim vremenima niti ne tražimo više. Od dodatnih tema u ovom broju i u predstojeće ferijalno vrijeme, napolitanke i kondomi su sve što nam treba.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here