Konzumu dobit porasla 18,4 posto

32

konzum-krk-ftdUkupni prihodi Konzuma u tome su razdoblju dosegnuli 6,35 milijardi kuna, što je 3,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani

Trgovački lanac Konzum u prvom je polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 36,3 milijuna kuna, što je porast od 18,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te tvrtke.

Ukupni prihodi Konzuma u tome su razdoblju dosegnuli 6,35 milijardi kuna, što je 3,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvareni prihodi od prodaje Konzuma porasli su za 1,2 posto, na 5,6 milijardi kuna.

Istodobno, ukupni su rashodi uvećani 4 posto, na 6,285 milijardi kuna. Šestomjesečna dobit Konzuma prije oporezivanja iznosila je 65,47 milijuna kuna.

“Obzirom na cjelokupnu privrednu situaciju, te nominalni i realni pad prometa u trgovini na malo, ove relativno male stope rasta ocjenjujemo ohrabrujućima”, navodi Uprava Konzuma u komentaru financijskog izvješća.

Omjer između maloprodaje i veleprodaje nije se promijenio, tako da maloprodaja predstavlja 73 posto ukupne prodaje, stoji u financijskom izvješću.

Konzum je i u ovom polugodištu ostalo lider na tržištu. Ostvareni promet u šest mjeseci dosegnuo je 6,8 milijardi kuna, što je porast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U prvom polugodištu ta je tvrtka povećala prodajne kapacitete za 4.431 četvorna metra, otvorivši novi Super Konzum u Delnicama, novi Maxi u Mlinima, 7 prodavaonica malog formata te dva veleprodajna centra Velpro u Vinkovcima i Bujama. Tako sada raspolaže s ukupno više od 308 tisuća četvornih metara prodajnog prostora.

Iz Konzuma također napominju kako se rast turističkih noćenja pozitivno odrazio na njihovu prodaju, tako da je već u lipnju promet porastao za 3,2 posto, a do kraja sezone očekuju dalji rast prodaje s naslova domaćih i stranih turista.

Do kraja godine u Konzumu očekuju da će ostvariti planirane poslovne rezultate kroz daljnje investiranje u prodajne kapacitete, modernizaciju poslovnih procesa i uštede. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here