Rusija postaje 156. članicom WTO-a 22. kolovoza

33

rusija-kremlj-midiRusija je danas službeno izvijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da je ratificirala sporazum o članstvu u tom svjetskom trgovinskom klubu, što znači da će Rusija nakon 18 godina pregovaranja 22. kolovoza postati 156. članica WTO-a.

Dokumente o ratifikaciji predao je danas ruski diplomat dužnosniku WTO-a u sjedištu te organizacije u Ženevi.

Rusko gospodarstvo, vrijedno 1.900 milijardi američkih dolara i deveto po veličini u svijetu, bilo je najveće gospodarstvo koje još nije pristupilo WTO-u.

Zemlje koje se priključuju toj organizaciji moraju usuglasiti uvjete sa svim postojećim članicama i uskladiti svoje zakone s pravilima WTO-a. Nakon što dobiju zeleno svjetlo za članstvo, dužne su ratificirati svoj sporazum o članstvu u toj organizaciji.

Potom moraju izvijestiti WTO da su tako postupili te nakon 30 dana od toga po automatizmu stupaju u članstvo tog svjetskog trgovinskog kluba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je potpisao zakon o pristupanju Rusije WTO-u. Time je privedena kraju 18-godišnja kampanja za ulazak Rusije u WTO.

Među državama koje još nisu članice WTO-a su Iran, Irak, Libija, Sirija, Bjelorusija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sudan, Uzbekistan, Kazahstan. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here