Sredstva za depilaciju: Estetska higijena

110

sredstva-za-depilaciju-vizual-midiProdaja sredstava za depilaciju dostigla je 770 tisuća komada što je rast od 2,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istodobno vrijednost prodaje povećana za 6,7% na ukupno 20,6 milijuna kuna

Današnji tempo života suvremenim ženama nameće brz ritam i efikasnost kao jedan od vodećih principa u svemu pa tako i u kozmetičkim i higijenskim zahvatima.

Depilacija, odnosno uklanjanje neželjenih dlačica na tijelu, sve se više smatra higijenskim, a sve manje estetskim postupkom.

Načini i sredstva za depilaciju različiti su, ali čest je slučaj da se dlačice s vidljivih dijelova tijela (lice, potkoljenice) uklanjaju redovito, dok se uklanjanje dlačica s ostalih dijelova tijela obično provodi dolaskom ljeta i izlaganja tijela suncu, što nam govori i podatak o sezonalnosti kategorije a s obzirom na to da se u ljetnim mjesecima (period od svibnja do kolovoza) ostvari oko 50% ukupne godišnje komadne prodaje ove kategorije.

I dok se nekad depilacija obavljala gotovo isključivo u profesionalnim kozmetičkim salonima, razvoj kozmetičke industrije učinio je ovaj postupak ženama dostupnim i provedivim u vlastitom domu.

Tako danas postoji čitav niz proizvoda koji su uglavnom jednostavni za upotrebu i učinkoviti, a odabir ovisi o vlastitim preferencijama i načinima depilacije (vosak, trake, britvice, depilacijske kreme, šećerna pasta i slično).

sredstva-za-depilaciju-analiza-graf-srpanj-2012-komadni-udjeliDepilacija (uklanjanje samo površinskog sloja dlačica), nije trajan postupak te ga je potrebno redovito provoditi pa je i samim time kod potrošača slabije prihvaćena metoda u odnosu na trajnije rješenje – epilaciju.

U zadnjih godinu dana (svibanj 2011. – travanj 2012.) 40% ukupne komadne prodaje odnosi se na depilacijska sredstva, dok oko 60% otpada na epilacijska sredstava (postupak uklanjanja dlačica s korijenom – što je bolnije, ali trajnije rješenje).

DEPILACIJA VS. EPILACIJA
Kategorija je u zadnjih 12 mjeseci (svibanj 2011. – travanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carry i diskontnih objekata te ljekarni), ostvarila prodaju od 770 tisuća komada, što je za 2,7% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja, pak, istodobno je porasla za 6,7%, na ukupno 20,6 milijuna kuna.

Kad su u pitanju sredstva za depilaciju proizvođači su tržištu ponudili niz proizvoda koji imaju brz i djelotvoran učinak pa tako nove generacije krema i gelova djeluju jako brzo, a neki od njih kroz samo tri minute.

Danas postoje i kreme namijenjene depilaciji samo određenih dijelova tijela poput bikini zone, a uz mnoge dolaze i sredstva za njegu kože, odnosno za ublažavanje iritacije. Primjerice, krema za depilaciju pazuha prisutna je i u vidu stika, poput dezodoransa, što znatno olakšava nanošenje.

NAJTRAŽENIJE TRAKE
Po tipu proizvoda najprodavanije su trake (51%), zatim kreme (37%), vrući vosak u patroni (5%), tekući vosak u staklenci (2%), vrući vosak u tubi (2%), pjena (1%), a ostali proizvodi čine preostalih 2% prodaje kategorije.

sredstva-za-depilaciju-analiza-graf-srpanj-2012-lokacija-prodajeNajvažniji kanal prodaje za ovu kategoriju su drogerije sa 75% komadne prodaje, zatim hipermarketi i supermarketi s 21%, dok trgovine mješovitom robom zajedno prodaju svega 4% od ukupne komadne prodaje sredstava za depilaciju.

Vodeći proizvođači prema komadnoj prodaji u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom maloprodajnom tržištu su Biokozmetika (Čupko), Reckitt Benckiser (Veet) i Afrodita (Afrodita), te trgovačke robne marke koje drže nešto više od 10% ukupne komadne prodaje. Već iz rezultata vidljivo je da su najprodavaniji oni proizvodi koji imaju dugotrajniji učinak, odnosno koji uklanjaju dlačice s korijenom.

Vosak kao jedan od preparata koji se koristi za ovu metodu uklanjanja dlačica može biti hladan ili topao, a često je obogaćen ekstraktima kamilice ili zelenog čaja kako bi ublažio iritaciju kože.

Hladne trake za depilaciju jednostavno su rješenje za one koji su malo manje spretni s rukovanjem toplim voskom ili za one koji su inače navikli na depilaciju u kozmetičkom salonu, no, iz bilo kojeg razloga, imaju potrebu brzo i jednostavno to učiniti doma.

Dovoljno je traku s hladnim voskom zagrijati među dlanovima ili jednostavni trik – s fenom za kosu, i odstraniti dlačice povlačenjem trake u smjeru suprotnom od smjera rasta dlačica.

Ovakve hladne trake dostupne su i za depilaciju nausnica i bikini zone. Bez obzira na sredstvo i način depilacije za kožu je bitno da se između, odnosno prije depilacije, napravi redoviti piling te da koža bude čista, suha i bez mlijeka, krema ili ulja za tijelo.

Savjeti za bezbolniju depilaciju
• Prije depilacije koža mora biti čista i ne smiju se nanositi sredstva za njegu kože te je preporučljivo prije postupka uzeti tabletu protiv bolova poput aspirina;
• Prije depilacije napravite piling kože jer će se tako ukloniti sloj odumrlih stanica, otvoriti pore i učiniti lakšim uklanjanje dlačica;
• Mnogi savjetuju upotrebu leda za ublažavanje iritacija, no led i sredstva koja hlade koristite tek nakon depilacije jer zatvaraju pore;
• Nakon depilacije izbjegavajte nanošenje ulja ili drugih sredstava za njegu kože, upotrijebite samo aloe veru kako bi ublažili i hidratizirali depilirano područje;
• Izbjegavajte konzumacije kave i alkohola neposredno prije depilacije jer će to učiniti vašu kožu još osjetljivijom na bol, umjesto toga pijte veće količine vode kako bi hidratizirali kožu;
• Redoviti piling kože i upotreba spužve za tuširanje spriječit će nastanak uraslih dlačica.

Sredstva za depilaciju: Estetska higijena

Milanka Ćorić,
Market Analyst

nielsen-logo-potpis-wide

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here