Agrokor otvorio bioplinsko postrojenje

101

agrokor-energija-bioplinsko-postrojenje-vrbovec-otvorenje-001Koncern Agrokor otvorio je danas u Gradecu prvo bioplinsko postrojenje koje predstavlja ulazak koncerna u proizvodnju električne i toplinske energije na ekološki obnovljiv način.

Bioplinsko postrojenje Gradec investicija je vrijedna 55 milijuna kuna koja je nastala u suradnji Agrokora i slovenske tvrtke GH Holding. U čitav kompleks Gradec, dvije farme i bioplinsko postrojenje uloženo je ukupno 170 milijuna kuna.

Kako je rečeno na predstavljanju, bioplinsko postrojenje Gradec predstavlja ekološki najprikladniji način zbrinjavanja raznih organskih sirovina iz kojih nastaju tri proizvoda: organsko gnojivo, toplinska i električna energija. Posebna je karakteristika postrojenja što u proizvodnji bioplina koristi svinjsku gnojovku kao dominantnu sirovinu u količini od 65 posto ukupnih sirovina, a ostatak sirovine pribavlja se od kooperanata iz različitih područja prehrambene proizvodnje.

Instalirana snaga ovog postrojenja je 1MW, kogeneracijsko postrojenje godišnje radi 8000 radnih sati prilikom čega proizvede 8000 MWh električne energije koja se isporučuje u nacionalnu mrežu i 9000 MWh toplinske energije koja će biti potrošena za zagrijavanje fermentora, grijanje nastambi na farmama Gradec I i Gradec II, te za sušenje digestata koji se koristi kao prvorazredno organsko gnojivo i predstavlja zamjenu za mineralna gnojiva.

“Ovo bioplinsko postrojenje je praktičan dokaz kako se ciljanom investicijom u modernu tehnologiju poštuju direktive Europske komisije koje imaju za cilj postaviti norme ponašanja glede održivosti i brige za budućnost. I materijali poput svinjske gnojovke mogu poslužiti kao sirovina za proizvodnju visoko kvalitetnog organskog gnojiva, toplinske i električne energije”, izjavio je prigodom otvorenja Herman Seidl, direktor Agrokor energije.

Otvorenju je prisustvovao i Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokor koncerna, koji je rekao kako je ovo samo jedna u nizu investicija Agrokora koje su u tijeku: “Sljedeći mjesec otvaramo novu tvornicu trajnih salama, novo skladište gotove robe i pakirnicu za proizvodnju prerađevina u PIK-u Vrbovec, te utovarno-istovarnu rampu u Luci Vukovar. U Agrokoru vjerujemo da su investicije jedini put za izlaz iz krize.”

Svečanom otvorenju bioplinskog postrojenja prisustvovala je i Tamara Obradović – Mazal, zamjenica Ministra gospodarstva, a iz Agrokora ističu kako je projekt izgradnje bioplinskog postrojenja podržala i Europska banka za obnovu i razvoj.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here