Brendovi našeg djetinjstva: Čarli – uvijek u trendu

94

carli-rangeU svakom segmentu tržišnog nastupa Čarli od svog postanka prednjači u postavljanju novih trendova

Vjerojatno nema kućanstva u Hrvatskoj u čijoj se kuhinji nije ponekad našao Čarli. Sinonim za deterdžente za ručno pranje posuđa već godinama je dio obitelji Labud, a unatoč konkurenciji novih i globalno prisutnih brendova Čarli svoju poziciju na tržištu i policama prodavaonica i dalje uspješno brani.

Iako je kroz dugi niz godina doživio nekoliko osvježenja kroz redizajn i nadogradnju linije, prepoznatljiva komunikacija s potrošačima zadržala se još od 1974. kada je Čarli i nastao.

Prvi Čarli imao je miris limuna, a kako je tada vladao trend pozicioniranja proizvoda po mirisu, ovaj tekući deterdžent za ručno pranje posuđa dobio je ime po osvježavajućem mirisu ovoga južnog voća. Ime Čarli nastalo je tako iz sintagme “čar limuna”, odnosno spajanja riječi čar s početnim slovima druge riječi.

AVANGARDNE IDEJE

Za razliku od konkurentskih proizvoda, koji su bili prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, Čarli je konstantno modernizirao svoju liniju i izgled i to u obje varijante: praškastoj i tekućoj.

Avangardni dizajn, oslobođen zastarjelih reklamnih oblika, bio je i značajan motivator promjene pa je i to jedna od značajki po kojoj je Čarli postao prepoznatljiv.

Čak je i marketinška ideja vodilja Čarlija u to doba nametala nove trendove. Utemeljena na jednakosti muškaraca i žena, kada je riječ o kućanskim poslovima, izazvala je simpatije i to posebno kod ženskih potrošača jer je u vremenu sve naglašenije emancipacije predstavljala snažan motivacijski faktor.

Naime, u svim reklamnim porukama Čarlijem dosljedno peru muškarci kao dobri domaćini te se iz te kampanje iskristalizirao i poznati slogan Danas pere Čarli, čija se prepoznatljiva melodija zadržala do danas.

EKOLOŠKA SVIJEST

Istovremeno, u području razvoja proizvoda Labud je među prvim proizvođačima poseban naglasak stavio na ekološki aspekt i tendenciju “povratka prirodi” u odnosu na recepturu i mirise, što su ubrzo prihvatili i konkurentski proizvođači.

Površinski aktivne komponente, tenzidi, potječu od plodova kokosa i kukuruza pa je Čarli, od tada i sve do danas, biološki razgradljiv te ph neutralan proizvod koji se ne testira na životinjama.

Primjer Čarlija iz godine u godinu potvrđuje činjenicu da je domaće tržište razvijeno, da se na njemu uspješno mogu plasirati samo oni proizvodi koji imaju sve kvalitativne odlike i koji su uključeni u marketinški definirani tržišni plasman i trendove.

Čarli je kroz desetljeća mijenjao svoje “lice” i ambalažu, ali je oduvijek ostao jedan jedini – sinonim za sredstvo za ručno pranje posuđa.

carli-povijesna-trakaČARLI VREMEPLOV

1977. – Čarli s mirisom limuna dobiva pečat “čarli original” kao nositelj linije i zadržava ga do danas

1984. – Čarli s blic efektom za dodatni sjaj posuđa

1988. – na 15. godišnjicu proizvodnje tekućih deterdženata za ručno pranje posuđa i robne marke Čarli lansirani su proizvodi Čarli 88 i Čarli DEO s pojačanim učinkom mirisa tijekom pranja

2000. – 2010. – dolazi do promjene ambalaže i prelaska iz PH-HD u PET ambalažu te razvoja cijele linije proizvoda s dodatkom prirodnih ekstrakata biljaka i naglaskom na njegu ruku (balsami)

2007. – linija Čarli među prvima na tržištu lansira liniju proizvoda s dodatkom prirodnih ekstrakata ljekovitog bilja poput gospine trave (kantariol), kamilice, lavande i aloe vere

2010. – napravljen je rebranding cijelog proizvodnog asortimana, želeći ga maksimalno prilagoditi aktualnim tržišnim trendovima i učiniti ga što konkurentnijim na zahtjevnom tržištu. U toj godini potpuno je promijenjen vizualni identitet linije Čarli proizvoda, uvedena je nova boca s etiketom u obliku srca ali i novi mirisi, naglašena je kozmetička komponenta za njegu ruku te povećana gustoća proizvoda i ekonomičnost pranja. Predstavljen je i novi slogan: Čarli – Najbolja Hrvatska Sapunica

2012. – izlazi ČARLI LOVE – prvi hrvatski specijalizirani deterdžent za ručno pranje bebinih bočica, duda i igračaka – blage formulacije s efektom olakšanog ispiranja, mirisom bez alergena, pH neutralan i biološki razgradljiv

1 COMMENT

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here