GfK: Ekološki proizvodi poželjni, ali skupi

57

trgovina-kupnja-zeleno-midiKupnje ekološki zaštićenih proizvoda naglo su porasle na dva vodeća svjetska tržišta, onih Kine i Brazila. No, široko rasprostranjeno mišljenje da su ti proizvodi suviše skupi moglo bi ugroziti njihovo daljnje usvajanje.

Zaključak je to novog globalnog GfK-ovog istraživanja “Green Gauge Global”/zelena mjerila koje analizira “zelena” razmišljanja i ponašanja na 25 ključnih svjetskih tržišta.

Ovo je treća godina kako GfK provodi to istraživanje u 25 zemalja kroz 35 tisuća intervjua i tako segmentira potrošače prema “zelenom” razmišljanju i ponašanju.

Zadnji rezultati pokazuju da je udio potrošača koji vrednuju ekološku zaštitu kod odluke o kupnji, u odnosu na 2011. godinu, porastao za 6 posto u Kini i za 5 posto u Brazilu. Meksiko i Južna Afrika bilježe također značajan rast.

Ipak, globalno gledano, čak šest od deset potrošača osjeća da su ekološki prijateljski proizvodi suviše skupi – odnos je ostao otprilike isti kao i prethodne godine. U osnovi, taj je porast snažniji baš u zemljama gdje se odvija i sve veći skok kupnje –  u Kini (5% veći) te u Južnoj Africi (7% veći).

Ovo saznanje trebalo bi pomoći kompanijama koje proizvode ekološki prijateljske proizvode da pažljivo pripreme svoje marketinške akcije kako bi se i nadalje održale na ključnim tržištima, poručuju iz GfK.

Istraživanje je pokazalo da na globalnoj razini danas ima oko 30% potrošača koji čine segment “Glamour Green”, tj. onih koji vide “zeleno” kao stil života i statusni indikator.

Sljedeći segment “Jaded” reprezentira oko 23% potrošača; to su skeptici koji “zeleno” smatraju manje važnim (u odnosu na prošlu godinu segment je porastao za 2%).

Ostali važni segmenti su “Green inDeeds” – osobe koje pokazuju najveću zabrinutost za okruženje i vrlo će vjerojatno o tome razmišljati kod buduće kupnje proizvoda,  te “Carbon Cultured” koji imaju veću svijest o važnosti okoliša, ali zaostaju u svom konkretnom ponašanju.

Konačno, tu su još “Green in Need”, odnosno osobe koje imaju želju, ali nedostaje im znanje da postanu više “zeleni”.

Istraživanje je pokrilo sljedeća osnovna područja: zabrinutost zbog zagađenja okoliša i globalnog zatopljenja, stavovi prema kompanijama i vladama vezano uz temu zaštite okoliša, barijere za “zeleni” život (poput znanja i vremena), stavovi prema “zelenim” proizvodima (uključivo percepcija kvalitete, skupoće i socijalne prihvatljivosti), te “zeleno” ponašanje (uključivo kako često potrošači recikliraju, čuvaju resurse, razgovaraju s drugima o ekološkim pitanjima).

Zemlje uključene u istraživanje su Argentina, Australija, Brazil, Kina, Češka, Egipat, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Poljska, Rusija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Tajvan, Tajland, Turska, Velika Britanija i SAD.

Istraživanje na ovu temu Centar za istraživanje tržišta GfK uskoro planira provesti i u Hrvatskoj.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here