Kondomi i lubrikanti: Osluškujući potrebe potrošača

68

kondomi-i-lubrikanti-ilustracija-midiZa proizvode iz ove kategorije nije više dovoljno da budu samo funkcionalni, već da različitim inovacijama poboljšavaju seksualni život

Kategorija kondoma i lubrikanata uključuje sve vrste prezervativa sa ili bez spermicidnih sredstava, te lubrikante u različitim formama: gel, krema, tekućina, lubrikanti sa ili bez dodatnog okusa. Sve druge vrste kontracepcijskih sredstava ne ulaze u ovu kategoriju.

BLAGI PAD KATEGORIJE
Ne računajući prodaju koja se ostvari u Cash & Carry i diskontnim formatima te ljekarnama, kategorija kondoma i lubrikanata je u zadnjih 12 mjeseci, od svibnja 2011. do travnja 2012., na hrvatskom maloprodajnom tržištu u odnosu na godinu ranije zabilježila blagi pad.

Naime, ostvareno je 5,2 milijuna prodanih komada, što je za 4,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjena je i vrijednosna prodaja s obzirom na to da je ukupni iznos od 29,9 milijuna kuna ipak za 1,3 posto manji od rezultata ostvarenog u prethodnih 12 mjeseci.

kondomi-i-lubrikanti-lokacija-prodaje-graf-001GLAVNI KANAL DROGERIJE
Kondomi i lubrikanti najviše se prodaju u drogerijama u kojima se ostvaruje čak 31 posto prodaje, a zatim slijede supermarketi (301 – 2500 m2) s 15 posto, dok po 14 posto prodaje otpada na hipermarkete (iznad 2500 m2) i kioske.

Po prodajnom volumenu dalje slijede benzinske postaje s 11 posto udjela, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) i srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) sa po 6 posto te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 3 posto prodaje.

Vodeći proizvođači su SSL International (Durex), Vulkan (Act, Eros, Primeros, Ty-ja), Artsana (Control), Church&Dwight (Trojan), uz nezaobilazne trgovačke robne marke.

NAVIKE ODREĐUJU TREND
Danas proizvođači kondoma puno pažnje poklanjaju navikama potrošača i velika sredstva ulažu u ispitivanje njihovih preferencija. Svaki od njih na taj način želi svojom ponudom zadovoljiti različite potrebe potrošača te su istraživanja o seksualnim navikama sastavni dio marketinških strategija velikih proizvođača.

U okviru tih marketinških komunikacija snažan naglasak stavlja se i na različite edukativne kampanje. Današnji proizvodi daleko su odmakli od čisto funkcionalne kontracepcijske svrhe te različitim inovacijama poboljšavaju seksualni život svojih konzumenata.

Sve veća ponuda brendova uz trgovačke marke učinila je ovo tržište jako konkurentnim, a proizvođači se za svoj dio tržišta bore što atraktivnijim marketinškim kampanjama i sve većom i raznovrsnijom ponudom. Kvaliteta i pouzdanost je, pak, jedan od najvažnijih čimbenika pri kupnji kad je u pitanju kategorija kondoma.

LUBRIKANTI IPAK VRIJEDNI
Kod lubrikanata situacija je malo drugačija nego kod kondoma. Komadna prodaja lubrikanata je gotovo nezamjetna u odnosu na prodaju kondoma čiji udio u kategoriji iznosi 99,9 posto.

No, gledajući vrijednosnu prodaju slika je malo drugačija s obzirom na to da lubrikanti, sa svojih 0,1 posto komadne prodaje, ostvaruju čak 9 posto vrijednosne prodaje.

Kod kondoma i lubrikanata vidljiv je blag sezonski efekt te ih se najviše proda tijekom srpnja i kolovoza, kad je prodaja prosječno za 30 posto veća u odnosu na ostala razdoblja godine.

Milanka Ćorić
Market Analyst
nielsen-logo-potpis-wide

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here