Nestléov čelnik pokrenuo blog o važnosti očuvanja voda

40

peter-brabeck-letmathe-nestle-midi2Peter Brabeck-Letmathe, predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Nestlé, pokrenuo je blog “Izazov vode” kako bi skrenuo pažnju na probleme koji će nastati uslijed povećane potrošnje vode, izvijestili su iz švicarske prehrambene kompanije.

Brabeck-Letmathe na blogu navodi da se svijet već nalazi na putu krize opskrbe vodom, koja još nije prepoznata i koja, po razmjerima i važnosti, povlači za sobom sve druge probleme s kojima je povezana.

U svom prvom postu, Brabeck-Letmathe navodi uznemirujuće statističke podatke koji upućuju na to da će u sljedećih 20 godina potražnja za vodom porasti za 50% te da će do 2030. godine iskorištavanje vode prelaziti 60% prirodno obnovljivih rezervi. To će, smatra on, imati poguban utjecaj na kvalitetu i cijenu vode koja nam je potrebna za preživljavanje.

Samo mali postotak vode koristi se za piće, kuhanje i čišćenje, dok se 90% vode koristi za uzgajanje hrane. Ukoliko se ovo stavi u kontekst osiguravanja hrane za populaciju koja je u stalnom porastu, možemo zaključiti da će doći do ozbiljnih nestašica vode koje će direktno utjecati na trećinu populacije do 2030. godine.

Posljedica će biti i nedostatak hrane širom svijeta. Manje hrane znači više cijene, koje će gurnuti milijune u siromaštvo i glad, ističe Brabeck-Letmathe.

Cilj bloga je povećati svijest o ovom problemu te potaknuti moguće prijedloge za njegovo rješavanje. Ipak, zaključak je da se bez partnerstva svih onih koji sudjeluju u problemu neće napraviti pomak ka smislenom rješenju.

“Ove godine je zbog suše važnost vode bila u fokusu i u Hrvatskoj. Kao što je na svom blogu napisao gospodin Brabeck-Letmathe, važno je prepoznati problem opskrbe vodom prije nego se to pretvori u ozbiljan društveno-ekonomski problem. Voda je naš najdragocjeniji resurs te se sukladno tome moramo u životu i u poslovanju ponašati“, napomenula je Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija u Nestlé Adriaticu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here