Teške gospodarske prilike pritisnule Mercator

116

mercator-prodavaonica-logo-midiGrupa Mercator u prvih je šest mjeseci zabilježila neto gubitak od 16,5 milijuna eura

Grupa Mercator je u prvoj polovici 2012. godine ostvarila više od 1,4 milijarde eura čistih prihoda od prodaje, što predstavlja približno jednaku razinu kao u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su iz slovenskog trgovca.

Prihodi u Sloveniji smanjili su se za 1,6 %, dok je na stranim tržištima zabilježen rast od 4,9 %.

Otežani oporavak gospodarstava, povećana nesigurnost, rast cijena energenata i negativna tečajna kretanja imali su snažan negativni utjecaj na ekonomiku poslovanja Grupe. To se odrazilo u negativnom poslovnom rezultatu Grupe Mercator pa je u prvih šest mjeseci ove godine neto gubitak iznosio 16,5 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Predsjednik uprave Toni Balažič je rekao da je uprava društva Poslovni sistem Mercator usvojila tri skupine mjera za zaokretanje trenda poslovanja kojima će se aktivno ograničiti rizici povezani s negativnom situacijom na tržištu. Istovremeno očekuje da će poslovanje do kraja druge polovice godine biti pozitivno.

“Važni ciljevi koje će uprava morati slijediti su preokrenuti trend poslovanja društva, ponovno vratiti nekadašnju vrijednost dionice, maksimizirati prinos vlasnika, smanjiti zaduženost, povećati rast i konsolidaciju u regiji te dodatno motivirati društvo i njegove zaposlenike koji se svakodnevno bore za potrošača”, naglasio je Balažič.

U pojašnjenju okolnosti poslovanja nadalje se navodi kako su eurozonu i u prvoj polovici 2012. obilježile slaba gospodarska aktivnost i povećana nesigurnost. Kako u Sloveniji, tako i na ostalim tržištima poslovanja, Mercator se još uvijek suočava s visokim stopama nezaposlenosti, što posljedično snažno smanjuje kupovnu moć potrošača.

Promijenjeno ponašanje potrošača, kažu, prvenstveno se iskazuje u padu broja kupnji, nižoj vrijednosti kupovne košarice i traženju najjeftinijih ponuđača. Osim toga, na potrošnju je negativno utjecalo povećanje stope PDV-a u Hrvatskoj. Povećanje cijena energenata i nekih sirovina uzrokovalo je pritisak na povećanje cijena proizvoda, a na poslovanje slovenskog trgovca negativno je utjecala i deprecijacija srpskog dinara.

U ovogodišnjem prvom polugodištu Grupa Mercator ostvarila je 1,4 milijarde eura prihoda od prodaje što predstavlja 47,3 % godišnjeg plana. Prihodi od prodaje u Sloveniji su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manji za 1,6 %, dok se na stranim tržištima rast prihoda od prodaje nastavlja te je tako iznosio 4,9 %, dok rast uz stabilne tečajeve iznosi 9,4 %.

Najveći rast je ostvaren na tržištu Bosne i Hercegovine gdje su prihodi od prodaje porasli za 54,6 %, što je posljedica preuzimanja djelatnosti društva Drvopromet d.o.o.

Grupa Mercator je u prvom polugodištu u razvoj maloprodajne mreže uložila 37,3 milijuna eura i stekla više od 31.000 m2 novih bruto površina. Nastavljeno je i s projektom osvježenja ponude market programa te je po novom konceptu preuređeno 24 supermarketa u Sloveniji i devet u Hrvatskoj.

“Svjesni smo brzih promjena na tržištu koje se od većih kupnji u hipermarketima pomiču u smjeru povećanja manjih kupnji i posjeta trgovinama u susjedstvu te smo stoga aktivno pristupili razvoju različitih formata prodaje čime se prilagođavamo promijenjenim kupovnim navikama”, navode iz Mercatora.

Također, u Grupi nastavljaju s projektom monetizacije kako bi se smanjila zaduženost. “Primili smo više neobvezujućih ponuda od strane globalnih nekretninskih fondova što ocjenjujemo kao pozitivan signal za nastavak i uspješan dovršetak projekta kojim će se Mercator vjerojatno moći u znatnoj mjeri riješiti dugova do kraja ove godine.”

Na dan 30. lipnja 2012. Grupa Mercator imala je 24.414 zaposlenika. U usporedbi s krajem 2011., broj zaposlenika veći je za 148 odnosno 0,6 %, što je prvenstveno posljedica preuzimanja trgovinske djelatnosti društva Drvopromet u Bosni i Hercegovini.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here