UN: Moguća je nova kriza zbog cijena hrane

zetva-zitarice-poljoprivreda-svijet-ftdKombinacija visokih cijena nafte, sve veće upotrebe biogoriva, lošeg vremena, restriktivnih izvoznih politika i rastućih cijena žitarica na tržištima je podigla cijenu hrane 2007./08.

Svijet bi se mogao suočiti s novom krizom hrane poput one iz 2007/8., ako se neke zemlje odluče uvesti zabrane izvoza, upozorili su iz Ujedinjenih naroda nakon što su objavila snažan rast cijena hrane u svijetu, zbog poskupljenja žitarica izazvanih sušom.

Kombinacija visokih cijena nafte, sve veće upotrebe biogoriva, lošeg vremena, restriktivnih izvoznih politika i rastućih cijena žitarica na tržištima je podigla cijenu hrane 2007./08., što je izazvalo nasilne prosvjede u zemljama među kojima su i Egipat, Kamerun i Haiti, piše Reuters.

Zbog zabrinutost izazvanih iznimno vrućim i sušnim vremenom na američkom srednjem zapadu je u srpnju podiglo cijene kukuruza i soje na rekordno visoke razine, nakon čega je hrana općenito poskupjela, a  U.N.-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) je morala promijeniti svoja predviđanja da će ove godine cijene padati.

“Mogla bi se ponoviti situacija iz 2007./08.”, izjavio je FAO-ov viši ekonomist i analitičar Abdolreza Abbassian.

“Očekuje se da ovaj put nećemo provoditi lošu politiku i uplitati se na tržišta ograničenjima i ako se to ne dogodi, situacija neće biti ozbiljna kao 2007./08. Ali ako se te mjere ponovo, sve je moguće.”

Tržišta žitarica uzburkala su nagađanja da bi crnomorski proizvođači, osobito Rusija, zbog suše mogli uvesti ograničenja izvoza. (Bankamagazin)

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *