Unatoč krizi maloprodaje Plodine povećale prihod na 1,5 milijardi kuna

88

plodine-supermarket-ftd1Plodinama je cilj osvojiti 15 do 20 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj te poslovati sa 100 supermarketa, od kojih su do danas otvorili 69

Riječke Plodine, treći najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, nakon Konzuma i Tiska, unatoč krizi u prvom su polugodištu 2012. u odnosu na isto razdoblje lani povećale ukupni prihod za 8,6 posto na 1,5 milijardi kuna, dok je dobit narasla 6,3 posto na 20 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće tvrtke.

Pritom je udio maloprodaje u ukupnim prihodima 84,8 posto, a ostalo se uglavnom odnosi na veleprodaju.

Plodine su u prvoj polovici 2012. otvorile dva nova maloprodajna objekta, u Novigradu istarskom i Novalji, u koje je ukupno uloženo 11,8 milijuna eura. Tako je krajem lipnja njihovu maloprodajnu mrežu činilo 69 supermarketa (64 u vlasništvu i pet u zakupu), čija je ukupna neto prodajna površina iznosila 121.885 četvornih metara.

Iz Plodina najavljuju kako ove godine planiraju otvoriti još dva prodajna objekta. Jedan je hipermarket u Zapadnom trgovačkom centru u Rijeci, gdje imaju prostor u zakupu, a otvorenje se planira za 30. kolovoza. Drugi je u zagrebačkom Zapruđu koji će se otvoriti do kraja ove godine, a osim marketa imat će i prostor predviđen za zakup.

Iz Plodina ističu da im je primarni cilj osvojiti 15 do 20 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj te poslovati sa 100 supermarketa.

“Plodine su ostvarile zavidne rezultate s obzirom na trenutnu situaciju u Hrvatskoj. Ojačale su svoju poziciju i može se konstatirati da su se korišteni koncept razvoja i organizacijski ustroj pokazali vrlo učinkovitima. Razvijaju i ulažu isključivo u maloprodaju kao osnovnu djelatnost, strogo vodeći računa o troškovima, asortimanu, ponudi najpovoljnijih cijena na tržištu, uz konstantan rad na obuci i obrazovanju zaposlenika. Uspješnost se ogleda u adekvatnom povratu kapitala i adekvatnom prinosu na kapital. Prvo polugodište 2012. godine, koju kao i 2011. obilježavaju kriza i recesija na tržištu, Plodine su iskoristile za unaprjeđenje poslovanja u svojih 69 objekata nastojeći maksimalno povećati njihovu iskoristivost. Jačanje tržišne pozicije omogućilo je ugovaranje kvalitetnijih uvjeta nabave robe što kupcima osigurava širok asortiman robe po najpovoljnijim cijenama u Hrvatskoj”, napominje se u financijskom izvješću koje potpisuje vlasnik i direktor Plodina Mile Ćurković. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here