Berba grožđa na iločkom području u punom jeku

62

berba-grozda-midi1Berba grožđa u srijemkom vinogorju na iločkom području u punom je jeku, a trenutačno se bere graševina i, ukoliko posluži lijepo vrijeme, berba bi u potpunosti trebala završiti za desetak dana, najavio je predsjednik Uprave “Iločkih podruma” Mladen Papak.

Graševinom je zasađeno oko 400 hektara iločkih vinograda, a prinosi se kreću od šest tona po hektaru u vinogradima privatnih vinogradara do 10 tona po hektaru na površinama “Iločkih podruma”.

Prema njegovim riječima, iako je, zbog posljedica smrzavanja zimus te suše ljetos, urod u ovogodišnjoj berbi manji za oko 30 posto, rezultati berbe grožđa u konačnici bi mogli ipak biti zadovoljavajući.

“Iločki podrumi” ove će godine preraditi oko tri milijuna kilograma iz vlastitih vinograda i otprilike isto toliku količinu grožđa iz otkupa od kooperanata te proizvesti oko četiri milijuna litara vina.

Papak posebice ističe zadovoljstvo odlukom Vlade o sufinanciranju troškova otkupa grožđa iz berbe 2012. godine, te će “Iločki podrumi”, zahvaljujući toj odluci, za kvalitetne sorte grožđe plaćati 3,5, a frankovku 3 kune uz sadržaj šećera 83° Oechsla, dok se za svaki dodatni stupanj cijena povećava za 0,05 kuna. U slučaju da je sadržaj šećera niži od 83° Oechsla, cijena se umanjuje za 0,05 kuna po stupnju.

“Mislim da je to više nego zadovoljavajuća cijena kojom bi vinogradari trebali biti zadovoljni, poglavito jer je i nešto veća nego što je bila prošle godine”, kazao je Papak dodajući kako će u konačnici zarada svakog vinogradara ipak ovisiti o kvaliteti grožđa te će puno veći prihod ostvariti oni čiji su trsovi bolje podnijeli smrzavanje i sušu te su samim time i kvalitetniji. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here