Deloitte: 12 hrvatskih tvrtki na listi 500 najvećih u srednjoj Europi

73

luka-babic-marina-tonzetic-i-ivica-kresic-midiNajbolje su plasirani Ina i Agrokor na 26. odnosno 29. mjestu, a na listi su i Konzum, HEP Grupa, HT grupa, Prirodni plin, Orbico, Atlantic grupa, Zagrebački holding, HEP – Proizvodnja, Podravka i HEP-Operator distribucijskog sustava

Ukupno 12 hrvatskih tvrtki našlo se na ovogodišnjoj rang ljestvici 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi koju je sastavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte.

Među njima su kao i ranije najbolje plasirane Ina i Agrokor na 26. odnosno 29. mjestu, a na listi su još i Konzum (107.), HEP Grupa (116.),  HT grupa (183), Prirodni plin (229), Orbico (304.), Atlantic grupa (366), Zagrebački holding (437.), HEP – Proizvodnja (441.),  Podravka (490.) i HEP-Operator distribucijskog sustava (495.).

Gledano prema neto dobiti daleko najprofitabilnije hrvatske tvrtke na listi su HT grupa i INA grupa.

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman i iznosi 2,4 posto.

“Donja granica prihoda od prodaje koje su u 2011. tvrtke trebale ostvariti da bi ušle na listu se značajno povisila zbog čega su tri hrvatske tvrtke ispale s liste. S druge strane, nove hrvatske tvrtke na listi su Orbico i Atlantic grupa”, navodi Marina Tonžetić, direktorica u Odjelu revizije.

Među zemljama iz uže regije prednjači Slovenija koja je zastupljena sa 17 tvrtki, a odmah nakon Hrvatske slijedi Srbija iz koje dolazi 11 tvrtki. Makedonija je kao i ranijih godina zastupljena s jednom tvrtkom dok BiH i Crna Gora na ovogodišnjoj listi nemaju predstavnika.

Kao i prošle godine, prva tri mjesta Deloitteove ljestvice najvećih tvrtki čvrsto drže poljska naftna kompanija PKN Orlen s 26 milijardi eura prihoda od prodaje, zatim mađarski Mol i češka Škoda.

Među deset najvećih tvrtki u Srednjoj Europi najviše je onih koje dolaze iz sektora robe široke potrošnje, energetike i resursa te proizvodnog sektora, koji zajedno čine više od 85 posto liste. Gledano prema prihodima od prodaje među 500 najvećih udio tvrtki iz energetskog sektora je čak 41 posto.

Dok je 2009. čak je 79 posto tvrtki s Deloitteove rang liste imalo pad prihoda, lani je 77 posto tvrtki zabilježilo rast prihoda (izraženo u eurima), što, kako kažu u Deloitteu, ukazuje na oporavak tržišta u regiji tijekom 2011.

“Zanimljivo je da je lani u odnosu na 2010. sa 405 na 479 milijuna eura narastao prihod od prodaje koji je tvrtka trebala ostvariti da bi se plasirala među 500 najvećih”, kazao je Ivica Krešić, direktor u Deloitteovu Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.

Hrvatske tvrtke koje su se našle na listi uglavnom dolaze iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, dok su telekomunikacija i javni sektor zastupljeni s po jednom tvrtkom.

Osim liste 500 najvećih tvrtki Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća. Kao i prethodne godine vodeću poziciju među bankama zauzela je poljska PKO BP banka s imovinom od 43,18 milijardi eura. Među prvih deset našla se i Zagrebačka banka (10.), a na ljestvici je opet i Hypo banka iz Hrvatske (48.), pa je tako Hrvatska zastupljena s pet banaka. U društvu najvećih banaka  našle su se i PBZ (21.), zatim Erste banka (29.) i Raiffeisen banka (49.)

“Banke iz Hrvatske čine čak deset posto  ljestvice što je Hrvatsku svrstalo na četvrto mjesto u srednjoj Europi, odmah iza znatno većih ekonomija, poljske, mađarske i češke”, kazao je Luka Babić, konzultant u Deloitteu.

Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3,7 milijardi eura zaračunate premije. Iz Hrvatske najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 16. mjestu regionalne ljestvice, a slijedi ga Allianz Hrvatska (50.). (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here