Na grupne kupovine mjesečno ode oko milijun eura

44

grupna-kupovina-ilustracija-midiU Hrvatskoj trenutno postoji više od 60 portala za grupnu kupovinu, a prema procjenama na njima se mjesečno ostvari oko milijun eura prometa, priopćeno je iz Centra za istraživanje tržišta GfK.

U istraživanju GfK u Hrvatskoj samo 6% ispitanih korisnika interneta nije čulo niti za jedan servis za grupnu kupnju. S duge strane, čak 64% ispitanih online korisnika članovi su nekog od servisa grupne kupovine i primaju news letter od dva do tri ponuđača.

Više žena (73%), nego muškaraca (54%) prima news letter. Oko 50% online korisnika (a 80% članova) barem jednom je kupilo nešto preko nekog servisa za grupnu kupovinu.

Iako su žene češće članovi nekog online servisa za grupnu kupovinu istraživanje je pokazalo da su muškarci u većem broju slučajeva stvarno realizirali takvu kupovinu.

Ove kupnje najčešće  su se odnosile na kozmetičke usluge (šišanje, pedikura, manikura, razni drugi tretmani – oko 24%). Na drugom su mjestu kupovine nekih konkretnih proizvoda i putovanja (svaka po oko 20%), a zatim slijedi gastro ponuda (oko 20%) te kupovina odjeće, obuće ili modnih dodataka (oko 10%)

Internetski portali za grupnu kupovinu funkcioniraju samo ako dovoljan broj ljudi kupi određenu ponudu kako bi količinski popust vrijedio za sve. Veći popust privlači veći broj kupaca, a popusti su često iznad 50 pa i do 90 posto.

Grupnu kupovinu 2008. pokrenuo je američki Groupon.com, a u Hrvatskoj se pojavila 2010. putem portala Kolektiva.hr.

1 COMMENT

  1. Uz dužno poštovanje portalu koji redovno pratim, moram reći da pišete gluposti… To što se spominje u tekstu NISU GRUPNE kupovine, to su obične rasprodaje proizvoda i usluga koji “ne idu” ili trebaju dodatnu promociju da krenu.
    Ja sam tamo kupovao, i za kupnju nisam s ni jednim drugim kupcem stupio u grupu ili zajednicu da bi mogao kupovati, niti smo se isti kupci možda ikad više sreli na nekom drugom proizvodu.
    Međutim kad sam postao član Lyoness zajednice tada JESAM stupio u GRUPU da bi imao povoljnosti iz svojih kupovina, i tamo nisam ograničen ni vremenom, niti mi netko drugi bira proizvod za kupnju…
    Ta se kupnja može nazvati GRUPNOM kupnjom.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here