Prosječna cijena mlijeka srušila se na samo 1,95 kuna

68

mlijeko-proizvodnja-midi2Otkupna cijena mlijeka urušila se i prije isteka roka trajanja, farmeri i mljekare traže dogovor s resornim ministarstvom koje pak šuti

Traktorski prosvjed u veljači donio je dogovor da će otkupna cijena mlijeka do kraja rujna iznositi 2,46 kuna za kilogram. Taj rok još nije prošao, mlijeko vrhunske kakvoće tjednima se otkupljuje po 2,18 kuna, a prosječna cijena pala je na 1,95 kuna, tvrdi Davor Blažić, predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka (SUPM).

Suša, skupa stočna hrana i niska otkupna cijena uzele su danak; Hrvatska je, iznosi, na vrhu popisa europskih zemalja koje bilježe velik pad u otkupu mlijeka te pojačano klanje mliječnih grla, što je posebno alarmantno.

S mljekarskom industrijom, uz logistiku njihove krovne udruge Croatiastočar, vodstvo Saveza već je tri puta razgovaralo o kratkoročnim i dugoročnim mjerama za sprečavanje daljnjeg urušavanja mljekarskog sektora.

Nisu, ističe, utvrđivali novu održivu otkupnu cijenu, ne žele postupak otvoriti bez resornog ministra Tihomira Jakovine. Hrvatska vlada za litru otkupljenoga mlijeka proizvođačima daje poticaj od 50 lipa, a Republika Srpska, s čijeg tržišta hrvatske mljekare uvoze najviše mlijeka, svojim farmerima plaća 1,23 kune, podsjeća Blažić i dodaje da je vodstvo SUPM-a još 28. kolovoza ministru Jakovini poslalo zahtjev za razgovor.

S ministrom su htjeli dogovoriti i neke pojedinosti iz protokola za dvodnevnu konferenciju Europskog udruženja proizvođača mlijeka, koja će se održavati u Tuheljskim Toplicama od 24. do 26. listopada. No od ministra Jakovine ni traga ni glasa, do jučer nisu dobili ni termin za susret.

Iz Croatiastočara su 31. kolovoza prvi put javno progovorili o alarmantnom stanju u mljekarstvu. U lipnju i srpnju otkupljeno je najmanje mlijeka u osam godina, zbog suše je moguć i daljnji pad, upozorili su navodeći da je u prvom polugodištu ove godine klanje i izvoz krava veći 15 posto u odnosu na 2011. godinu te da poslovanje mljekarske industrije treću godinu uzastopno bilježi negativne trendove. Nažalost, nijedan od tih detalja dosad nije izazvao partnersku reakciju resornog ministarstva. (Poslovni dnevnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here