Zaklada Adris zaključila šesti natječajni ciklus

16

dobitnici-proslogodisnjeg-petog-natjecajnog-ciklusa-zaklade-adrisŠesti put od svog osnutka Zaklada Adris dodijelila je donacije koje su ovaj put vrijedne više od tri milijuna kuna.

Uz potpore projektima iz područja “Znanje i otkrića” te “Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota”, Zaklada Adris dodijelila je i stipendije za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskog i diplomskog studija te polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja i poslijediplomskog doktorskog studija, izvijestili su iz Adris grupe.

Na prijedlog Zakladnih vijeća, Zakladna uprava je, na sjednici održanoj 20. rujna 2012. godine, od 684 prijave pristigle na natječaj odlučila podržati pet projekata iz programa “Znanje i otkrića” dodijeliti ukupno 1.081.370,58 kuna.

Za osam projekata iz područja “Stvaralaštvo” dodijeljeno je 265.967,60 kuna, a za šest projekata iz područja “Ekologija” 349.500,00 kuna. Iz područja “Baština” Zaklada je podržala sedam projekata vrijednih 425.660,00 kuna, dok je za deset donacija iz programa “Dobrota” dodijeljeno 339.700,00 kuna.

U programu stipendiranja Zaklada Adris je u šestom donacijskom ciklusu za 23 stipendije izdvojila ukupno 635.000,00 kuna. Uz to, Zaklada će i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate, za što će izdvojiti ukupno 196.800,00 kn. Također, Zaklada će stipendirati i studente, štićenike domova za nezbrinutu djecu, podržavajući tako projekt “Korak u život”, ističu iz Adrisa.

Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris. Među projektima koje je podržala u ovom natječajnom ciklusu Zaklada Adris je izdvojila znatna sredstva za podršku projektu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Integracija Republike Hrvatske u Europsku mrežu za unaprjeđenje liječenja bolesti mozga tehnologijom matičnih stanica” te za projekt “Uvođenje imunohistokemijske analize i molekularne dijagnostike u Općoj bolnici Pula”.

Podršku Zaklade dobio je i projekt Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba “Razvijanje DNA biljega za praćenje gospodarski značajnog školjkaša Ruditapes decussatus u Jadranu”.

Zaklada Adris, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad je dodijelila gotovo 24 milijuna kuna. Odnosno, gotovo šest milijuna kuna za 50 projekta iz područja “Znanje i otkrića”, pet milijuna kuna dodijeljeno je najboljim učenicima i studentima, tri milijuna kuna za 52 projekta iz područja “Stvaralaštvo”, pet milijuna kuna za 61 projekt koji se bavi promicanjem i očuvanjem ekologije i baštine i više od 5,5 milijuna kuna za donacije iz područja “Dobrota”.

Popis dosadašnjih primatelja potpore tako uključuje brojne znanstveno-edukacijske centre i sveučilišta, zavode i institute, ekološke udruge, kliničke bolničke centre, folklorna društva, direktne pomoći najpotrebitijima u našem društvu i dr.

Posebno valja istaknuti stotinjak dodijeljenih stipendija za nadarene učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom (dodiplomskom), poslijediplomskom i doktorskom studiju.

Stipendist Zaklade Adris bio je, primjerice, Stjepan Hauser. Violinist Ivo Dropulić je uz pomoć Zaklade nastavio studij na sveučilištu u Beču, a Augustin Šimat studij klavira u Moskvi, te mnogi drugi. Zaklada je, odlukom o stipendiranju četvero studenata tijekom cijelog studiranja, financijski poduprla i projekt “Korak u život”.

Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here